Élet-Stílus

Ezeknél a dohányosoknál nagyobb a tüdőrák kockázata

Azok a dohányosok, akiknek egy bizonyos génjük hibás, jóval nagyobb eséllyel betegszenek meg tüdőrákban.

A BRCA2 nevű gén speciális defektusát az emberek 2 százaléka hordozza. Az ilyen génváltozattal rendelkező dohányosok egynegyedénél fejlődhet ki tüdőrák életük valamelyik szakaszában. Ezt egy széles körű, nemzetközi tanulmány állapította meg. A tudományos munkát a Nature Genetics szakfolyóiratban jelentették meg.

A tudósok egy eddig ismeretlen összefüggésre jöttek rá – emlékeztet a felfedezés kapcsán a Medical Xpress. A BRCA2 defektusát nem most fedezték fel, és arról is tudtak már korábban, hogy a génhiba összefüggésbe hozható a mellrákkal (és más rákokkal is, így például a petefészek daganatos megbetegedéseivel). A génhiba azonban a mostani kutatás szerint a tüdőrák kifejlődésének kockázatát is 1,8 szorosára – azaz majdnem kétszeresére – növeli.

A dohányosoknak, mint csoportnak eleve nagyobb a kockázati tényezőjük, amikor a várható élettartamról van szó. Ez a kockázat 13 százalékos (16 a férfiaknál, és 9,5 százalék a nőknél.)


Kép forrása: Thinkstock

Az új tanulmány azonban sokkolóan magas arányt mutatott ki a dohányzó és BRCA2-defektusú emberek esetében. Közülük minden negyedik tüdőrákot kaphat. Így tehát a tízmillió brit dohányos közül akár 200 ezer felnőtt is lehet, akiknél a BRCA2 c.9976T kódjelű defektus különösen nagy kockázatot jelenthet. Mindezt a londoni Rákkutató Intézet, a The Institute of Cancer Research (ICR) mutatta ki.

A tudósok 11 348 európai tüdőrákos beteg DNS-ét vizsgálták meg, és összehasonlították az eredményeket 15 861 nem tüdőrákos adataival. A DNS-ek bizonyos pontjait vizsgálták elsősorban a szakértők. A kutatók a tüdőrák egyik fajtájának elemzésekor szintén találtak összefüggést egy másik gén defektusával, a CHEK2-ével.

Szeretne még többet megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik