Élet-Stílus

Ezért nem penészednek a mekis hamburgerek

Ön is hiányolta a penészt? Most végre megtudhatja, miért nem látja a gyorsétterem hamburgerein.

A nebraskai kiropraktőr, akiből az év elején lett néhány órára címlapsztár, mert bemutatott egy kétéves hamburgert, csak a hab a tortán. A McDonald’sot és úgy egyébként a hozzá hasonló gyorséttermeket körülbelül a létezésük óta támadják azzal, hogy a tartósítószerek és a különféla adalékanyagok miatt az ételeik – ha nem is golyóállóak -, de egyáltalán nem úgy viselkednek, mint ahogy kellene.

Például nem penészednek meg, inkább csak kiszáradnak. Tavaly éppen ezt állította az az amerikai férfi is, aki saját szendvicsét nem két évig, de több mint egy évtizedig megőrizte, majd az egész világnak bemutatta. Íme:


Kép forrása: Business Insider

Hogy miért tart meg valaki több mint tíz évig egy gyorséttermi hamburgert? Nos, ez mindenképp jó kérdés. A Utah-ban élő David Whipple azért, mert elfelejtkezett róla. Többet vett, és az egyik burgert a kabátja zsebébe rakta. A kabátot pedig a szekrénybe. Két év múlva vette újra elő, ekkor lelt rá az elfelejtett hamburgerre. Amikor kicsomagolta, Whipple meglepődve látta, hogy a szendvicsen nem látszik az idő múlása, néhány hiányosságtól eltekintve éppen olyan volt, mint amikor megvette.

“Csak a szezámmag hiányzott a zsömle tetejéről és egy kicsit kiszáradt” – mondta akkor. Whipple ezután további tíz évre eltette a hamburgert, azzal a céllal, hogy lássa, mi lesz belőle ennyi idő után. Nos, sok újat nem fognak hallani: a hamburger pontosan olyan volt, mint kétévesen.

Hogy ez miért van így?

Nos, erre a kérdésre éppen a napokban, olvasói kérdésre a kanadai McDonald’s és egy általa felkért szakértő, dr. Keith Warriner, táplálkozástudományi professzor válaszolt. A szakember elmondta, az ételek megromlása nagyban függ attól, hogy milyen környezetben tároljuk. Emlékeztetett, hogy az úgynevezett romlásért különböző mikróbák és más organizmusok felelnek, melyek legjobban a nedves és párás környezetet kedvelik.

“Ha megnézzük, a McDonald’s által készített hamburgerek hozzávalóiból már a készítés során rengeteg nedvesség elpárolog: a zsemlét megpirítják, a húspogácsát szinte teljesen szárazra sütik. Ahhoz, hogy penészedni és rohadni kezdjen, nedvességre van szükség. Nézzék meg, mi történik vele, ha a fürdőszobába teszik.”

A szakember egyébként rámutatott, nem csak a gyorséttermi hamburgerek romlanak nehezen: az otthon készített változat is épp ugyanilyen ellenálló – olvastuk a Business Insideren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik