Élet-Stílus

Van megoldás a horkolás ellen

Egy matchbox-méretű eszköz oldhatja meg az álmatlan éjszakák problémáját.

Jelenleg az alvási apnoéban szenvedők számára a leggyakoribb kezelési mód egy maszk viselése, amelynek segítségével a páciens légútjai nyitva maradnak. Ugyanakkor ez nem mindenkinél működik, és akad, akit kifejezetten zavar alvás közben a maszk.

A mostani vizsgálat során – amelynek eredményeiről az athéni Szívbetegség Kongresszuson számoltak be a szakemberek – olyan szívbetegeket kísértek figyelemmel, akiknek a szíve nem képes elegendő erővel verni, ezáltal a betegek folyton fáradtnak érzik magukat és légszomjjal küzdenek. A kísérletben résztvevőknél emellett központi alvási apnoét is diagnosztizáltak, amelynek hatására az agy “elfelejti” az izmokat rávenni arra, hogy alvás közben is lélegezzenek, így a betegek gyakran levegő után kapkodva ébrednek álmukból.


Kép forrása: Thinkstock

Ennél gyakoribb jelenség az obstruktív alvási apnoe, ami leginkább a túlsúlyosakat érinti. Ennek során a levegő útját vagy a mellkas súlya, vagy a keskeny orrlyukak akadályozzák, és bár a beteg próbál normálisan lélegezni alvás közben, ez még sem sikerül neki.

Amint azt William Abraham professzor, az Ohio Állami Egyetem szakembere kifejtette, az újonnan kifejlesztett implantátum révén javul a betegek alvásminősége és a szívfunkciója is, azok, akik már kipróbálták, állítják, hogy évek óta nem aludtak ilyen nyugodtan, ráadásul napközben is energikusabbak és frissebbek. Úgy tűnik tehát, létezik megoldás horkolás ellen.

Ha szeretné tudni, hogy ültetik be az eszközt, olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik