Élet-Stílus

A Szahara közepén nyitotta síboltját

Abdelkader Baba harminc évvel ezelőtt arra lett figyelmes, hogy Nigerben egyetlen síbolt sincs. Ma már van, de 2007 óta senki nem tette be a lábát.

A nigeri városban, Agadezben nem ritka nyáron a negyvenöt fokos hőség, talán ez az egyik oka annak, hogy három évtizeddel ezelőtt Baba egyetlen síboltra sem lelt az országban. A BBC nemrég felkereste az üzletet és a tulajdonosát, aki elárulta, hogy 2007 óta senki nem tért be hozzá, az országban finom szólva sem virágzik a turizmus, aminek az oka a csapnivaló közbiztonság lehet.

A boltban megállt az idő, a hét évvel ezelőtt ott járt vevő óta az eladó sem nyúlt a lécekhez, de az üzletet nem zárja be.

Fotó: BBC

Tényleg síeltek

Hogy mit csináltak Baba vevői a lécekkel, amikor még viszonylag jól ment az üzlet? Síeltek. Csak nem havon, hanem homokon. Jó móka lehetett. „Reggel hat előtt kellett megmásznunk a hegyeket, mert utána már kibírhatatlan volt a hőség” – emlékszik vissza a vállalkozó a régi szép időkre.

A homoki száguldás igen népszerű volt az 1980-as években, állítja, az angolok, a svédek, a japánok mellett még szlovák vendégei is voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik