Élet-Stílus

Összetört szívek darabkáinak bizarr kiállítása

Hátborzongató, helyenként vicces, szívbemarkoló. Kihagyhatatlan élmény a zágrábi Tönkrement Párkapcsolatok Múzeuma.

A világ talán legdepressziósabb, és legbizarrabb kiállítása a zágrábi Museum of Broken Reailtonships, vagyis a Tönkrement Párkapcsolatok Múzeuma. Már a neve is úgy hangzik, mint egy lelket ellepő sötét, nyúlós massza. Vannak benne teljesen hétköznapi tárgyak: a rozsdás kulcstól, a könyveken át a vekkerig, aztán fehérneműk, elszürkült menyasszonyi ruha, meg kézifegyverként használható szerszámok, mint a hosszúnyelű fejsze, és remélhetőleg utóbbitól teljesen függetlenül műtestrészek: végtagok, és mellimplantátumok. Önmagukban csak furcsák, egymás mellé rendezve félelmetesek, történetükkel együtt szívbemarkolóak.

fotó: http://brokenships.com/

A sztori majdnem tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor Olinka Vištica és Dražen Grubišić úgy érezték, hogy szerelmük elhamvadt, és osztozkodni kezdtek a közös emlékeken. Túl sok tárgyuk volt, amitől képtelenek voltak megválni. Amikkel nem tudtak többé együtt élni, de elpusztítani sem bírták őket. Miközben fájdalmukat, és szomorúságukat megosztották barátaikkal rájöttek, hogy szinte mindenki rejteget hasonló emlékeket titkos zugokban, a pincében, vagy a padláson.

fotó:http://brokenships.com/

Míg együtt voltak, Olinka és Dražen sokat utazgattak, és megpróbálták hazavinni a hangulatot, a hely varázsát mindenhonnan, ahol megfordultak. Egy turistamúzeumot tervezgettek, melynek látogatói néhány percben átélhetnek egy világkörüli utat. Ennek a tervnek romjain hozták létre a szakítós múzeumot. Ma már a világ minden tájáról érkeznek hozzájuk a tárgyak és a történetek, amik között egyaránt találni vicceseket, de akadnak elképesztően hátborzongatók is.

Jelenleg több mint nyolcszáz tételt tartanak nyilván, de továbbra is várják a lelkükön könnyíteni akarók felajánlásait. Ahogy a múzeum weblapján írják: „ha elküldesz nekünk egy tárgyat, és a történetedet, az többé már nem csak a tiéd, hanem az egész világgal osztozol rajta.”

fotó:http://brokenships.com/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik