Élet-Stílus

Játszva hódítják meg a világot a magyarok

Ismét rólunk ír a világsajtó. Immár a kreatív szórakoztatás lett Budapest fő turisztikai vonzereje.

Már alig kapjuk fel a fejünket azon, ha valamelyik nagy presztízsű nyugati médium elismerően szól Budapestről, s mindarról, amit a fiatal turistáknak kínálni tud. Ne legyenek illúzióink, az fő vonzerő, nyilván az, hogy a gazdaságilag fejlett nyugati országok nagyvárosaihoz képest Budapest nevetségesen olcsó.

Ez azonban, önmagában kevés, hiszen a cseppfolyós mámort a sör fővárosában, Prágában is olcsón mérik, ráadásul a díszlet is nagyon hasonló. Budapest kreativitással tud a konkurencia fölé kerekedni, azzal, hogy élményt kínál kísérőnek az ital mellé.

Tizenöt évvel ezelőtt Londonban két magyar szót ismertek üzembiztosan, a multikulturális pezsgésbe áramló világjárók: Puskás, meg gulas, és néhány művelt kocka tudni vélte azt is, hogy magyar találmány a Rubik’s Cube is. Ma már jóval többet tudnak rólunk, köszönhetően egy ősfogalomnak, a „ruinbar”-nak. A város közepén, hulladékból mesevilággá varázsolt lepusztultságnak.

A romkocsmáknak legalább annyit köszönhetünk országimázsban, mint a Rubik Ernő legendás logikai játékának. Most pedig a kettő kereszteződésével, a szabadulós játékokkal hódítjuk meg a világot. Az év elején például a brit The Guardian, legutóbb a pedig a CNN írt róluk lelkes beszámolót.

„Budapest utcái alatt, dohos pincék bereteszelt ajtaja mögött turisták próbálják véghezvinni életük legnagyobb szökését, egy autóroncsokkal, számítógép-alkatrészekkel, és más bizarr tárgyakkal berendezett, szürreális világból.” Mintha a fiatal csapat nyaralása rémálommá változott volna, de erről szó sincs: valójában kiválóan szórakoznak.

A szabadulós játék régóta alapműfaj a virtuális világban, néhány éve Magyarországon már a valóságban is kipróbálhatják őket a bátor vállalkozók. A világ legnépszerűbb turisztikai médiuma, a Trip Advisor szerint jelenleg ez a játék Budapest egyik fő vonzereje, a portál több mint száz, teljesen különböző hangulatút tart nyilván. A Hír24 csapatára például néhány héttel ezelőtt gyújtotta rá egy szobát maga, Hasfelmetsző Jack.

Olvasói sztorik