Gazdaság

Szállodák: kevesebb volt a külföldi vendég

Csökkent a szálláshelyek külföldi vendégforgalma márciusban, de ennek ellenére a bruttó árbevételük összességében nőtt.

2014. márciusban a külföldivendég-éjszakák száma 4,1, a belföldivendég-éjszakáké 0,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele a vendég­for­ga­lom csökkenése ellenére 3,7 százalékkal nőtt – derült ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

A márciusi vendégforgalom csökkenésénél figyelembe kell venni, hogy ta­valy a húsvéti forgalom már márciusban éreztette hatását.

A külföldiek

Márciusban a külföldi vendégek 749 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek szá­­­­­ma és az általuk eltöltött éjszakáké is mérséklődött a bázisidőszakhoz viszonyítva (3,0, illetve 4,1%-kal).

A je­len­tősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. A Németországból, az Ausztriából és a Cse­hországból érkezők forgalma csökkent (12, 21 és 2,2 százalékkal), az Egyesült Királyságból érkezőké stagnált (-0,2 százalék), az olasz és az orosz ven­dé­gek ál­tal eltöltött éjszakáké bővült (5,5, illetve 21 százalékkal).

A magyarok

Márciusban a belföldi vendégek 626 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 2,5 százalékkal nőtt, míg az általuk eltöltött éjszakáké enyhén (-0,8 százalékkal) csökkent az előző év márciusához hasonlítva.

A belföldi­ven­dég­-forgalom 3 régióban emelkedett: Észak-Magyarországon, a Tisza-tónál és a Dél-Al­földön. A kereskedelmi szál­láshelyek belföldivendég-forgalmának 79 százalékát fogadó szállo­dák­ban a vendég­éj­sza­kák szá­ma 3,5 százalékkal visszaesett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik