Élet-Stílus

Modern rabszolgaság: 33 ezer milliárdos haszon

A kényszermunka és a szexuális kizsákmányolás a magángazdaságban évente százötven milliárd dolláros () illegális nyereséget termel, amely összeg háromszorosa az eddig becsültnek - áll a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kedden bemutatott legfrissebb jelentésében.

A felmérés szerint az illegális összbevétel kétharmada, 99 milliárd dollár haszonszerzésre irányuló szexuális kizsákmányolásból, az egyharmada, 50 milliárd dollár pedig a kényszermunkából származik.

A nemzetközi szervezet 2012-ben közzétett adatain alapuló becslés szerint világszerte 21 millió ember végez kényszermunkát, és több mint a felük nő. A fenyegetés hatása alatt, kizsákmányoló körülmények között végzett munka “modern rabszolgaságnak” is nevezhető az ILO szerint.

A legnagyobb arányban az építőiparban, a gyári termelésben, a bányászatban és ezek beszállítói területein részesülnek az illegális profitból.

Ázsiában a legelterjedtebb a kényszermunka, illetve a szexuális kizsákmányolás. Az egy munkásra jutó profit azonban a fejlett országokban a legmagasabb (30,4 dollár).

Guy Ryder, az ILO főigazgatója konkrét lépéseket sürgetett a kényszermunka ellen, és hozzátette: ennek érdekében az ILO és a kormányok, valamint a politika szereplői közötti együttműködésre van szükség. Úgy látja, a gond megoldásához hozzátartozik az is, hogy a nagyvállalatok felelősséget vállalnak az alvállalkozóik üzleti tevékenységéért.

Beate Andrees, nemzetközi szervezet kényszermunka elleni programjának vezetője a szociális védelem megerősítését, az oktatás fejlesztését, a migrációs jog betartatását és a munkavállalók érdekeit védő szervezetek létrehozását szorgalmazta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik