Gazdaság

21 millió rabszolgát dolgoztatnak világszerte

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) jelentése szerint mintegy 21 millió embert kényszerítenek akaratukon kívül munkára világszerte, amiből évente körülbelül 150 milliárd dollár tiszta haszna származik a modern kori rabszolgatartóknak.

Minden eddigi becslésnél nagyobb méreteket ölt világszerte a kényszermunka – derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tanulmányából. A szervezetet legfrissebb tanulmánya 21 millió főre teszi a modern kori rabszolgák számát, akiket akaratukon kívül és persze fizetség nélkül kényszerítenek munkára. A kényszermunkások fele Ázsiában, 18 százalék Afrikában, 10 százalék Latin-Amerikában él.

A modern rabszolgák milliói hatalmas profitot termelnek: az ILO évi 150 milliárd dollárra becsüli a teljesen illegális törvénytelen hasznot, amely tisztán a rabszolgatartók zsebébe vándorol, semmit sem kapnak belőle a munkások, ahogy adót sem fizetnek utána. Ennek az összegnek a kétharmada a szexiparból származik, a fennmaradó hányadot a házimunka, a mezőgazdaság és az építkezés teszi ki.

A genfi székhelyű szervezetet magát is sokkolta a jelentés, amely szerint egészen új szintre emelkedett a probléma, amellyel a kormányoknak is szembe kell nézniük – mondat a BBC-nek Guy Ryder ügyvezető igazgató. Ugyanakkor a kényszermunkát zömmel a szervezett bűnözői körök tartják kézben, ami megnehezíti az ellene való küzdelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik