Élet-Stílus

Iskolai okok miatt menekülnek a halálba Kínában

A teljesítménykényszer és az iskolai nyomás miatt vet véget életének a legtöbb fiatal Kínában - derül ki egy új tanulmányból.

A kínai oktatás helyzetét nagyító alá vevő kék könyv összeállítói több mint hat tucat, a tavalyi év során elkövetett diáköngyilkosságot elemeztek. Az adatokból kiderül: az esetek 93 százalékban iskolai okokra – így például rossz iskolai eredményekre vagy a tanárokkal való vitákra – vezethetők vissza.

Az öngyilkosságok kétharmad részben február és július között, vagyis a tanév második, záróvizsgákkal zsúfolt felében történnek. Ez az egyetemi felvételik ideje is Kínában. A statisztikák szerint a középiskolás korúak nagyobb arányban vetnek véget az életüknek az általános iskolás korúaknál, a trendet a fokozódó nyomás mellett a fiatal felnőttkor jelentette útkeresés, a lázadás, a meg nem értettség érzése is táplálja.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A kínai sajtóban tavaly számos alkalommal lehetett olvasni olyan esetekről, amelyekben a gyerekek el nem készített házi feladatuk, iskolai teszteken való rossz szereplésük vagy felvételi eredményeik miatt lettek öngyilkosak, de hatalmas társadalmi visszhangot kapott az a videofelvétel is, mely egy magát az ablakon kivető iskolás tettét rögzíti. A túlnyomórészt a lexikális tudás visszaadására építő, tesztírásra alapozó oktatási rendszer hatalmas mentális nyomást gyakorol a gyerekekre, akik közül sokan nem látnak kiutat – írja a jelentés.

A hivatalos statisztikák szerint az öngyilkosság ma a vezető halálok az országban a 15 és 34 év közötti fiatalok körében. A teljes lakosság körében ez az ötödik leggyakoribb halálok: évente mintegy kétmillióan próbálnak véget vetni életüknek, a halállal végződő esetek száma a 290 ezret közelíti.

!!!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik