Élet-Stílus

Tovább él, ha van gyermeke

Bagdy Emőke szerint a gyerekek a szülők vitalitás-generátorai, a családnak komoly egészségvédő szerepe van.

Az InfoRádiónak a Prima Primissima díjas pszichoterapeuta azt mondta, a gyermekekkel átélt szeretetkapcsolat a szülők élettartamát is meghosszabbítja. A hormonális hatás miatt a szülőknek a gyermekek a vitalitás-generátorai, ők segítik, hogy biológiailag egészségesebbek maradjanak.

Bagdy Emőke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar férfiaknál csak 64 százalék az esélye annak, hogy túlélik a 65 évet. Ez drámai. El kellene gondolkodni azon, amit még Kopp Mária mondott, hogy milyen fontos volna védett férfiak mozgalmat indítani. „Fel kellene deríteni: mi az, ami a férfiak élettartamát a nagyon hátrányos pszichoszociális és betegítő körülmények közepette védelmezi és meghosszabbítja” – tette hozzá.

A klinikai szakpszichológus szerint az egyik gyógymód a család és a gyermek. „A gyermekkel kapcsolatos boldogság és örömérzés nem illan el, nem múlik el olyan hamar, mint másfajta örömök. Viszont amikor öröm éri az embert, az egész szervezetet elárasztják az örömhormon és stimulálódik az immunrendszer. Márpedig ha az immunrendszer jobban működik, akkor megvéd minket az ártalmaktól és a betegségektől” – magyarázta. Bagdy Emőke hozzátette, hogy komoly egészségvédő szerepe van annak is, ha a nő erősíti, támogatja, segíti a férjét.

A konzumkultúra elembertelenít

Néhány napja a Szeretethíd nevű kezdeményezés honlapjának Bagdy Emőke azt mondta, nemcsak azért érdemes jót tenni másokkal, mert ez örömet okoz, hanem azért is, mert ez „megnöveli énerőnket”. Ilyenkor az immunrendszerünk is csatasorba áll. Hogy miért, arra nem tudunk racionális magyarázatot adni, „égi jutalomra kell gondolnunk”.

Szerinte Magyarországon olyan konzumkultúra hódít, amely elembertelenít, arra buzdít, hogy önzők és individualisták legyünk. A kelet-közép-európai országokban nálunk a legmagasabb az individualizmus: csak magunkkal törődünk, nem vagyunk hajlandóak mások felé fordulni, s nem is akarjuk észrevenni a másik ember szenvedését” – emlékeztetett.

A tárgyakkal való bánásmódot átvisszük az emberi kapcsolatokba. „Elhasználó, kihasználó, eldobó kultúra ez, melyben a régit, a rosszat eldobjuk ahelyett, hogy megjavítanánk”. Ezt megsínylik a családok, a kisközösségek. Pedig megdermed az emberi lélek, ha nem törődünk egymással, végünk. „Pedig, ha elsivárosodik a lélek, e hiányállapotában agresszívvé válik, ezt láthatjuk manapság világszerte” – mondta az ismert pszichológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik