Belföld

Iskolai tárgy lesz a vitrolázás és a relaxáció

relax (relax)
relax (relax)

Szeptemberben a matekórákat kötelező relaxációval pihenhetik ki a gyerekek. Van, ahol lesz sakk, bringa, kajak-kenu vagy lovaskultúra óra is.

Szeptembertől, ha valaki bemegy egy iskolai tornaterembe, elképzelhető, hogy a megszokott zsivaj helyett síri csendet fog tapasztalni. A gyerekek szaladgálás, focizás helyett pedig csendben ülnek, esetleg fekszenek. Relaxálnak. Az is lehet, hogy épp sakkoznak, a helyes biciklizésről, kajakozásról vagy a lovaskultúráról tanulnak, esetleg épp gyakorolják ezeket a sportokat.

Mindenkinek relax

A Nemzeti Alaptanterv (NAT) Testnevelés és sport műveltségterület szakmai anyagában szerepel a relaxáció – erősítette meg az FN24-nek az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója. Kaposi József felhívta a figyelmet, hogy mivel a NAT-ban meghatározott tartalmak kötelezőek, így a relaxáció is kötelező lesz minden iskolában szeptembertől 1., 5., 9., és később, felmenő rendszerben az összes évfolyamon.

A NAT-ban és a kerettantervben azt írták elő, hogy a gyerekeknek el kell sajátítani különböző relaxációs gyakorlatokat, meg kell tanulniuk a stresszkezelést, a feszültségek feloldását, később az érzelemszabályozást, az agresszió megelőzését segítő relaxációs eljárásokat.

A terület Bagdy Emőke pszichológus szívügye, ő lobbizta be a NAT-ba. Azt szeretné elérni, hogy hetente legalább harminc percet kelljen relaxációra fordítani, és szerinte elég lenne, ha mindennap öt-tíz percet szánnának erre a tanárok. Mindez a diákok érdeke lenne, mert a szakember szerint így jobban fognak tudnak koncentrálni, tanulni, és megismerik a saját képességeiket.

Aki tanítja, az a tornatanár

A relaxációs órákat a testnevelő tanárok fogják oktatni, akik egyelőre nincsenek erre felkészítve. Az OFI igazgatója szerint ezzel nem lesz probléma, mert ilyen felkészítések most is folyamatosan zajlanak, és még szeptembert megelőzően több új képzést is meghirdetnek. Mivel a kerettanterveket felmenő rendszerben vezetik be, így szerinte lesz elég idő a szükséges ismeretek átadására, a relaxációval kapcsolatos képzések elvégzésére.

Eddig nem állnak túl jól. A hatvanórás továbbképzést az országban eddig mindössze kétszáz tanár végezte el – mondta el Bagdy Emőke az origo.hu-nak.

Fotó: Shutterstock

Bringaakadémia, sakk, lovaglás

A relaxáció minden iskolában kötelező lesz, de emellett megjelent számos más olyan tartalom is, amelyet a – kormány által nem túl bőkezűen mért – szabad időkeret terhére választhatnak az iskolák.

Március 29-én jelent meg az az Emmi-rendelet, amely alapján az iskolák választhatják például a Bringaakadémia, a Pénzügyi és gazdasági ismeretek, a Nemzeti lovaskultúra, a Kajak-kenu – vízijártassági ismeretek, A vitorlázás – vadvízi ismeretek, a Sakk-logika vagy a Bejárható Magyarország kerettantervet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik