Élet-Stílus

Tévedésből sterilizáltak egy beteget az orvosok

A férfin csak egy kisebb urológiai beavatkozást kellett volna végrehajtani egy brit kórházban, de a sebészek hatalmasat tévedtek.

A meg nem nevezett beteget még februárban utalták be a liverpooli királyi kórházba, ahol eredetileg csak egy kisebb, az esetről szóló beszámolóban nem részletezett urológiai beavatkozást kellett volna végrehajtania rajta az orvosoknak. Az őt műtő sebész azonban vazektómiát – a legbiztosabb férfi fogamzásgátlási beavatkozás – hajtott végre, azaz elkötötte a férfi ondóvezetékét, teljesen elvágva annak lehetőségét, hogy gyereket nemzzen – írta az esetről beszámoló Daily Telegraph.

A cikk szerint az orvosok megpróbálták kijavítani a hibát, de a férfi még mindig nem tudja, hogy sikeres volt-e beavatkozás visszafordítása. A sterilizálás megszüntetése általában alig több mint ötven százalékban sikeres. A Telegraph-nak azt nem árulták el, hogy milyen idős betegről van szó. Egy orvosi műhibákra szakosodott ügyvéd elmondása szerint a páciens akár több mint százezer fontos kártérítésre is számíthat, ha egy gyermektelen fiatalemberről van szó.

A több hónapja történt hibáról csak most számolt be a brit társadalombiztosítónak (NHS) a kórház. Egy új törvény értelmében ugyanis a kórházaknak negyedévente jelentést kell tenniük az intézményben történt „sohasem eseményekről”, azaz olyan orvosi műhibákról, amelyeknek „soha nem lett volna szabad megtörténniük”. Az érintett kórházban – ahol évente 90 ezer beteget kezelnek – 2011 óta ez volt a második ilyen esemény. Az első esetben egy beteg rossz fogát húzták ki.

A Telegraph adatai szerint a brit társadalombiztosítás alá tartozó kórházakban egy év alatt 299 „sohasem esemény” történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik