Élet-Stílus

Nem mindennapi kisállat született Nyíregyházán – fotó

A különleges antilopfajhoz tartozó nagy kudu hozott világra utódot a Nyíregyházi Állatparkban - közölte Révészné Petró Zsuzsa az intézmény osztályvezetője, sajtóreferense szerdán az MTI-vel.

A négy és fél éves anyaállatnak hét hónapos vemhesség után, egy hete született meg a borja, amely most 16 kilogrammos. A kis bika hathónapos koráig szopik majd, látványos szarvai 6-7 éves korára fejlődnek ki teljesen.
A nagy kudut (Tragelaphus strepsiceros) a legszebb szarvú antilopfajnak tartják, a bikák egy méter hosszú, dugóhúzószerűen csavarodó szarvakat viselnek. Ez okozta a természetben a vesztüket is, az állományuk fogyóban van, trófeájuk miatt ugyanis sokan vadásznak rájuk.

A nagy kudu a második legnagyobb antilopfaj, ivarérett bikáinak súlya 250-300 kilogramm, marmagassága 150 centiméter.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A faj Afrikában honos, a kontinens erdős szavannáin, bozótosaiban él, mindig víz közelében. Az öt-tizenkét egyedből álló csoportjaik élén egy idős bika áll. A vonuló faj bokrok és fák leveleivel táplálkozik, füvet alig fogyaszt.

A nagy kudu a magyar állatkertek közül csak a Nyíregyházi Állatparkban látható, egy négy egyedből álló csapat él a Sóstói-erdőben lévő intézményben. Az antilopok a Tarzan ösvénye nevet viselő kifutórendszerben találhatók, számos más patás ritkasággal együtt, így például grevy zebrákkal, fekete ló antilopokkal, illetve nyársas antilopokkal. A különleges, fekete-sárga csíkos állatokat egy három méter magas bambuszhídról figyelhetik meg a látogatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik