Belföld

Leopárdbébik Nyíregyházán

leopárd (leopárd)
leopárd (leopárd)

A háromhetes kölyköket most mutatták meg a nagyvilágnak.

A Nyíregyházi Állatparkban július 6-án látta meg a napvilágot az afrikai leopárdtestvérpár, de eddig csak a gondozók láthatták őket.

A 2007-ben Hollandiából Nyíregyházára került Szása nevű hím és a Franciaországból érkezett, Leona névre hallgató nőstény kölykei. Az állatoknak azóta minden évben születtek utódai, de ez most az első alkalom, hogy testvérpár jött a világra.

Az intézmény állatorvosa csütörtökön vizsgálhatta meg először a nősténytől ideiglenesen elvett kis leopárdokat, és jó általános állapotban találta őket. Meg is mérte őket. A hím 1690, a nőstény 1240 grammot nyom. Az állatorvostól a leopárdtestvérpár megkapta az első, betegséget megelőző gyógyszerkészítményt is, féregtelenítő pasztát fecskendeztek a szájukba.


Fotók: MTI / Balázs Attila

Meg is keresztelték a kölyköket, élőhelyüknek megfelelően afrikai nevet választott nekik. A hím Ami névre hallgat, amelynek jelentése „szombaton született”, míg a nőstény Amina lett, afrikai nyelven „nemes szív”.

A sárgás, fekete foltos bundájú kis leopárdokat három hónapos vemhesség után hozta világra az anyjuk, és anyatejjel táplálja őket. Három hónapos korukig szopnak majd, s utána kezdenek próbálkozni ragadozó fajtájuknak megfelelően a húsevéssel. Apjukat elkülönítették a háromtagú családtól, mert – ahogy az állatkerti szóvivő fogalmazott – „nem a gondos hímfajták közé tartozik”.

A kölykök, amelyek most ugyanolyanok, mint egy házimacska, a szemük is ahhoz hasonlóan vizenyős és kék színű, másfél-két éves korukig maradnak a Nyíregyházi Állatparkban. A 100 kilogrammosra is meghízó fiatal állatok aztán valamelyik európai ország állatkertjébe kerülnek a fajmegmentési és -megőrzési program keretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik