Nagyvilág

A YouTube az alkotmánybírósághoz fordul Törökországban

A YouTube videomegosztó azt kéri, hogy a hatóságok újra engedélyezzék működését Törökországban.

Korábban a törvényhozó testület már hozott döntést hasonló ügyben: április másodikán úgy határozott, hogy a Twitter internetes közösségi portál hozzáférésének törökországi letiltása sérti a szólásszabadságot. Korábban egy ankarai bíróság is elrendelte, hogy oldják fel a Twitterre vonatkozó korlátozást, de a török távközlési hatóság fellebbezett.

Ugyancsak egy ankarai bíróság elrendelte pénteken a YouTube hatósági blokkolásának feloldását is, az oldal ennek ellenére továbbra sem elérhető. A videomegosztó oldalt mintegy másfél héttel ezelőtt tették elérhetetlenné, mert felkerültek rá olyan hangfelvételek, amelyeken állítólag a török külügyi és védelmi felső vezetés szíriai beavatkozásról tanácskozik – számolt be hétfőn a CNN Türk televíziós csatorna.

Az alkotmánybíróság esetleges újabb megerősítő ítélete komoly kihívást jelenthet Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök számára, aki korábban azzal fenyegetőzött, hogy “gyökerestől kiirtja” Törökországból az online közösségi hálózatokat.

Bár a kormány múlt csütörtökön beleegyezett a Twitter törökországi működésének újbóli engedélyezésébe, Erdogan pénteken úgy nyilatkozott, hogy ha a kabinet eleget tesz is az alkotmánybíróság határozatának, ő személy szerint nem tartja tiszteletben azt. Hasim Kilic, az alkotmánybíróság elnöke hétfőn “szentimentális reakcióként” értékelte a török kormányfő bírálatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik