Élet-Stílus

Százezreket kaszált egy üres befőttesüveggel

Rengeteg pénzt ér egy szippantásnyi európai levegő a kínai nagyvárosokban.

Jól kiszellőztetett tüdővel, és egy figyelemfelkeltő szuvenírrel tért haza szmogtól fuldokló szülővárosába, dél-franciaországi üzleti útjáról Liang Kegang, kínai művész. A kis befőttesüvegnyi tiszta, és friss provance-i levegőt, Pekingben egy művészekből és műgyűjtőkből álló százfős társaság előtt aukcióra bocsátotta, s végül 5250 jüanért (közel 190 ezer forintért) adta el – írja a People internetes kiadása.

Liang három címkét ragasztott az árverésre bocsájtott, csatos befőttesüvegére. Egyiken egy francia falu neve, és koordinátái, egy másikon dátumbélyegző jelzi, hogy hol és mikor zárta le az üveget. A harmadik, rajta a művész aláírásával egyfajta zárpecsétként szolgál.

A levegőaukció körüli felhajtással a Kínai nagyvárosokat sújtó, iszonyatos légszennyezettségre szerette volna felhívni a figyelmet. Nem ő az első, márciusban például független művészek egy csoportja jelképes temetést rendezett a dél-kínai Changsha város „utolsó lakójának”, akinek tüdeje elbukott a szmoggal folytatott harcban.

Szmog Pekingben, 2014. március (fotó: Europress)

Kínában pedig van aki, komolyan foglalkozik a levegő kereskedelmével. Miután az elnök, Xi Jinping viccből azt mondta Guizhou tartomány küldötteinek, a múlt hónapban rendezett Nemzeti Népi Kongresszuson, hogy a délkeleti területnek olyan jó a levegője, hogy árulniuk kellene. Valószínűleg nem gondolta, hogy néhány nappal a kongresszus után, a helyi vezetők elkezdték kidolgozni a palackozott, friss levegő gyártásának tervét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik