Élet-Stílus

Hiperérzékenyeknek építettek házat

Farkas Csilla
Farkas Csilla

szerkesztő. 2014. 04. 06. 17:17

Tilos dohányozni, parfümöt és mobiltelefont használni mindazoknak, akik az első, hiperérzékenyek számára épített zürichi lakóházban laknak vagy oda látogatnak.

Korábban a témában:

A nagy mennyiségű vegyszer – arcszesz, mosópor, hajlakk és festékanyagok – kiváltotta többszörös kémiai érzékenységtől (MCS) szenvedő emberek mindennapos tünetei a fájdalom, a szorongás és a légzőszervi panaszok. A hiperérzékenység elektromágneses jellegű is lehet, ezt a vezeték nélküli készülékek különböző elektromágneses hullámai válthatják ki.

A 15 lakásos házat hiperérzékenyek szükségleteinek a kielégítésére építették 2013 decemberében Zürich Leimbach nevű elővárosában a város pénzügyi támogatásával, az egyik lakó, az 59 éves Christian Schifferle, a Fondation Healthy Life and Living alapítvány vezetője kezdeményezésére.

A hagyományos orvostudomány által kevéssé ismert MCS szindróma, amely zürichi adatok szerint 5000 embert érint Svájcban, a beköltözés előtt pokollá tette Christian Schifferle életét is, aki elektromágneses érzékenységben szenved.

“Legyengít, szorongani kezdek, nem kapok levegőt, nem működik rendesen a tüdőm, szédülök” – mondta. Három-négyéves korában a szülei bútorgyárában használt vegyszerek gőzétől lett rosszul. Felnőttkorában a panaszai miatt nem tudott dolgozni, és egy lakókocsiban élt az Alpokban.

Harmincöt éves korában tudta meg, hogy mi a baja, amikor véletlenül a kezébe került egy, a témával foglalkozó amerikai könyv. Tíz évet kellett várnia, hogy egy orvos végre komolyan vegye.

A leimbachi ház lakóit új lakóhelyük nem gyógyítja ki a betegségükből, de legalább elviselhetővé teszi az életüket. Mindenkinek, aki a házba lép, ki kell kapcsolnia a mobiltelefonját és minden vezeték nélküli készülékét, a házban amúgy sem működnének. Ez azonban nem jelent elszigeteltséget: a házban hagyományos vezetékes telefonvonalakat használnak.

A háznak légtisztítóval ellátott közösségi helyisége is van. A bejáratánál egy széken állították ki az épületben engedélyezett tisztító és tisztálkodó szereket.

A különleges anyagokból készült épületet minden illatot megszüntető ventillációs rendszerrel látták el. Az építőmunkások sem dohányozhattak, és nem használhattak illatosítókat a munka közben.

A homlokzati falakba és a tetőzetbe különleges szűrőt építettek be, amely kiszűri az elektromágneses, illetve elektrosztatikus hullámokat és mezőket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.