Élet-Stílus

Tbc-t kaphatunk a cicáktól

Az Egyesült Királyságban most először fordult elő, hogy macskák fertőztek embereket tuberkulózissal. A járványt eredetileg valószínűleg borzok indították el.

Ugyanabban a brit háztartásban két embert kezelnek szarvasmarha-tuberkulózissal, miután elkapták a kórokozót a macskájuktól. Két másik macskatulajdonost a tbc látens változatával kezelnek. Délkelet-Angliában kilenc macska fertőződött meg tbc-vel néhány hét leforgása alatt. Hatot elaltattak vagy elpusztult, kettő életben maradt, egy 18 hónapos cica pedig elszökött. A fertőzött macskák közül hét állaton harapásnyomok voltak, ami az állatorvosok szerint valószínűleg borzokkal vívott harcból származhat, melyek a szarvasmarha-tbc gyakori hordozói.

A kutatók az utóbbi néhány évben már felhívták a figyelmet arra, hogy a macskák átadhatják gazdáiknak a tbc-t, de valószínűleg a mostaniak az első dokumentált esetek a világon. A fertőzést a betegség Newbury környékén tapasztalt, eddig példátlan mértékű, macskák körében kitört tavalyi járványa okozta mindegyik páciensben. A betegek a hatóságok szerint reagálnak a kezelésre, és a további fertőzések kockázatát a szakemberek “alacsonynak” értékelték.

Szeretne még többet megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik