Élet-Stílus

Már a krokodilvadászat sem a régi Ausztráliában

Nem szervezhetnek túrákat a legnagyobb krokodilfaj vadászatára Észak-Ausztráliában.

Greg Hunt azzal indokolta az elutasítást, hogy effajta tevékenység “kegyetlen és embertelen magatartást idézhet elő” a résztvevők körében.

500-at úgyis levadásznak

Az Északi Terület tartomány vezetése által kezdeményezett terv értelmében évente 50 bordás krokodilt ejthettek volna el tehetős vendégvadászok.

Az Északi Terület kormánya szerint a szövetségi környezetvédelmi miniszter “rossz tanácsadókra” hallgatott, mert amúgy is elejtenek évente mintegy félezer krokodilt, s a fizetős vadászszafari csak egy újabb módja lenne az állománnyal való gazdálkodásnak.

Az ötlet pártolói szerint az üzletszerű krokodilvadászat engedélyezése munkahelyeket és többletbevételt eredményezne a ritkán lakott térség szerény körülmények között élő őslakosai számára.

Évente egy-két embert megölnek

A krokodilvadászat újból engedélyezésének terve újra és újra felmerül, mivel a hatékony védelem eredményeként újra elszaporodott a fölkerekség legnagyobb élő hüllője, a bordás krokodil, amely hétméteresre és több mint egytonnásra is megnőhet.

Az észak-ausztráliai tengerpart mocsaraiban és folyóiban honos, az édes és sós vizet is jól tűrő Crocodylus porosust az 1970-es években helyezték védelem alá, napjainkban 150 ezer példány élhet belőle Ausztráliában. Az országban évente egy-két ember esik krokodiltámadás áldozatául.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik