Belföld

Cipőfűzővel kötötték el a köldökzsinórt

A hatvani Albert Schweitzer Kórház előtt lévő inkubátorban hagyott kisfiú egészséges. Hatvani Albertnek nevezte el a személyzet.

Az újszülöttet péntek délelőtt, pár perccel kilenc óra előtt hagyták az intézmény elé kihelyezett berendezésben. A gyermeket kezdetleges módon korábban ellátták, a köldökzsinórt cipőfűzővel kötötték el – nyilatkozta Pripkó Judit, a kórház sajtóreferense a heol.hu-nak.

Az inkubátor tavaly november óta üzemel, ez az első eset, hogy újszülöttet hagytak benne.

Gyerek- és nőellenes a babamentő inkubátor?

Az Európai Unió Daphne programjának jelentése szerint gyerek- és nőellenesek a kórházak elé kitett inkubátorok, gyerekdobozok, amelyeket a többi között Magyarországon is alkalmaznak. Nem bizonyított ugyanis, hogy a dobozok segítenének megelőzni a gyermekgyilkosságokat.

Becslések szerint Magyarországon évente körülbelül száz csecsemőt ölnek meg, de csak az esetek húsz százaléka derül ki. Eközben eddig 40 gyermeket hagytak kórházak elé kitett inkubátorokban. A fő ok: a szegénység. Ezt követi az anya fiatal kora vagy az, ha egyedülálló, a csecsemő fogyatékossága, a szülés utáni depresszió.

Mint korábban a Hír24 megírta,mára minden megyében legalább egy helyen rendelkezésére áll a krízisterhes anyák számára babamentő inkubátor. (A címlistát itt találja!)

Az inkubátorok ellenzői szerint a legnagyobb hátrány, hogy a gyermek soha nem tudja meg, pontosan mikor és hol született. Nincs lehetősége biológiai szülei megkeresésére, éppen ezért sokan az anonim kórházi szülést támogatnák, amellyel a gyermek az első pillanattól kezdve jó helyen lenne, miközben az anyát sem fenyegetné veszély.

„A kukánál mindenképpen jobb”

Dr. Kemény János, a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Utcai Kórházának gyermekgyógyásza szerint azonban még mindig az inkubátor a legbiztonságosabb megoldás, hiszen a gyermek az elhelyezés után perceken belül megfelelő ellátásban részesül, nincs veszélyhelyzet. A legfontosabb pedig az, hogy azok a babák is esélyt kapnak az életre, akiket a szülei nem terveztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik