Élet-Stílus

Ez az időskori szex jótékony hatása

Eltéphetetlen szálat hoz létre a párok között, amit még a súlyos betegségek sem tudnak kikezdeni.

Már a korábbi kutatások is kimutatták, hogy sok szülő kevésbé érzi jól magát, mint a gyermektelen házaspárok, annak ellenére, hogy sokakat boldoggá tesz a gyermekvállalás. A British Columbia Egyetem kutatói egy családbarát fesztiválon kérdőívek kitöltésével próbálták bizonyítani elméletüket. Egy betegség komoly próbatétel lehet az idősebb házaspárok számára, ám a rendszeres szexuális együttlét megerősítheti a kapcsolatot, és megkönnyítheti a nehéz helyzettel való megbirkózást is.

A megőrzött gyengédség és a rendszeres nemi élet javítja az idősebbek házasságát, az pedig, ha elhanyagolják a testiséget, rontja a kapcsolat minőségét. Ez különösen akkor lehet fontos, ha egy párnak közösen kell szembenéznie egy súlyos problémával, például egy betegséggel – derítette ki egy új kutatás.

“A házasság minőségének fenntartásához, illetve javításához nagyon fontos, hogy a pár szexuálisan is kötődjön egymáshoz. Ezért ezt az aspektust sem szabad elhanyagolni” – mondta a kutatás vezetője, Adena Galinsky, a University of Chicago szociológusa.


Kép forrása: Thinkstock

A kutatáshoz 732 pár adatait elemezték, az egyének életkora 65 és 74 év között volt. A párok átlagosan 40 éve voltak már együtt. A pároknak kérdőíveket kellett kitölteniük, többek között arra kellett válaszolniuk, hányszor élnek nemi életet, milyennek ítélik meg az egymás közötti harmóniát, és hány pozitív, illetve negatív tényezőt látnak a házasságukban. Ez utóbbiak közé tartozott például a kritikusság, illetve az empátia. Galinsky és társai úgy találták, minél többször él egy pár nemi életet (havonta minimum egyszer), annál jobb a kapcsolatuk és annál könnyebben tudnak megküzdeni a felmerülő problémákkal.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Hallotta már, hogy a szex 70 éves kor fölött a legjobb? Még nem? Olvassa el az erről szóló cikket ide kattintva!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik