Élet-Stílus

Így néz ki a boldog meleg család

Gyurcsány akaratlanul is bedobta a köztudatba a melegházasságot és az örökbefogadást, amitől szerinte még a szocialisták is fáznak. Mi pedig összegyűjtöttük az öt legmenőbb példát.

Házasodhatnának sőt gyereket is örökbe fogadhatnának az azonos nemű magyar párok, ha a baloldali összefogás megnyerné a választást. Ezt Gyurcsány Ferenc mondta egy zártkörű beszélgetésen, amelynek hangfelvétele valahogy a Magyar Nemzet birtokába került. (Persze egy szót sem szólunk: eközben mi Lázár János Paksról szóló vitájára lógtunk be.)

Gyurcsány állítólag nem szerette volna, ha a kampány része lenne a terv („csuklanának tőle a szocialisták”), pusztán liberális meggyőződésből hangsúlyozta azt. A beszélgetésrészlet persze máris fegyver lett a jobboldalon, függetlenül attól, hogy nyilván csak a legelvakultabbak hiszik, hogy a házas, gyerekes meleg párok jelentik az igazi veszélyt Magyarországra. Igaz, a melegházasságot még Amerikában is csak most vezetik be államról államra és az örökbefogadás sem legális mindenütt. Egy 2012-es adat szerint nagyjából kétmillió gyereket nevelnek azonos nemű párok, családként vagy „törvényen kívül” – azóta valószínűleg sokkal többen.

A népszerű mítoszokkal szemben (a „nem normális” családnak hála torzul a gyerek képe a szülői szerepeket illetően, illetve maga is homoszexuális lesz, hiszen „ezt látja otthon”) egy átfogó kutatás kimutatta: a személyiségfejlődésre nincs különösebb hatása önmagában annak, hogy mindkét szülő férfi vagy nő. A gyerek ugyanúgy beilleszkedik a közösségbe és megtanulja a normákat – az pedig biztos, hogy sokkal egészségesebb, ha szerető, meleg szülők nevelik, mint ha intézetben nőne fel.

A fentiekre rásegít a média is, amely egyre több hírt, interjút, lesifotót közöl nyíltan meleg celebekről és láthatóan boldog gyerekeikről. Bár a legtöbben védik magánéletüket, vannak, akik nem csinálnak ügyet a nyilvánosságból. Összegyűjtöttük az öt legmenőbb meleg családot – nézze meg őket és döntse el, igaza van-e Gyurcsánynak.

Elton John és David Furnish


Fotók: Europress Fotóügynökség

A leghíresebb meleg pár több mint tizenöt év kapcsolat után, 2010-ben vette először kézbe fiúkat, (nagy levegő) Zachary Jackson Levon Furnish-Johnt. A gyereket pótanya hozta világra. A megtermékenyítéshez mindkét férfi spermáját felhasználták, így nem tudják – és nem is érdekli őket -, ki a biológiai apa. Elton John számára minden megváltozott, amikor apa lett. Rég vágyott erre: korábban megpróbáltak örökbe fogadni egy HIV-fertőzött ukrán árvát, ám az ottani szigorú szabályok ezt nem engedték.

Jane Lynch és Lara Embry

Jane Lynch színész évek óta leszbikus ikon és példakép. Sosem csinált ügyet hovatartozásából (akárcsak alkohollal való küzdelméből), már akkor coming outolt, amikor ez még szenzációszámba ment. 2010-ben vette feleségül Lara Embry klinikai pszichológust, akitől tavaly elvált. A kettő között azonban örökbe fogadtak három nagyobb gyereket.

Ricky Martin és Carlos Gonzalez Abella

Ricky Martin története talán a legtanulságosabb: a latin macsó klipjeivel és albumaival a nőket célozta meg ugyan, a sikerrel komoly rajongótábora lett a homoszexuálisok körében is. Orientációját rendre megkérdőjelezték. 2000-ben még azt nyilatkozta, senkinek semmi köze hozzá (ez természetesen olaj volt a tűzre). 2005-ben szakított évtizedes (női) szerelmével, 2008-ban pótanyától születtek ikrei (még egy adag olaj). 2010-ben coming outolt nyilvánosan, egy évvel később pedig felvállalta szerelmét, akivel az ikreket nevelték. Idén januárban szakítottak, de az biztos, hogy még egy darabig a legismertebb és ránézésre az egyik legidillibb családként élnek a köztudatban.

Cynthia Nixon és Christine Marinoni

A Szex és New York munkamániás, enyhén neurotikus jogásza 15 évig volt együtt egy fotóssal, akitől két gyereke is született. 2004-ben jött össze Christine Marinoni oktatásügyi aktivistával, öt évvel később eljegyezték egymást, 2012-ben pedig összeházasodtak. Időközben menyasszonyának is született egy gyereke. Mindhármat közösen nevelik, láthatóan teljes harmóniában. Nixon, ha már muszáj valaminek, biszexuálisnak vallja magát. Nem okozott lelki törést, hogy a férfiak után felnőttként a másik nemre „váltson”: „egyszerűen egy nőbe lettem szerelmes és kész”, mondta.

Neil Patrick Harris és David Burtka

Ironikus pillanat volt, hogy az Így jártam anyátokkal csajozógépe egy évvel a sorozat indulása után coming outolt, Barney karaktere azonban ettől talán csak még viccesebbé vált. Idén tíz éve van együtt párjával, akivel öt év jegyesség után összeházasodtak New Yorkban, ahogy a törvény lehetővé tette, azonnal. Ekkor már megszülettek ikreik egy pótanyától, azóta pedig mindenki rájuk hivatkozik, aki amellett érvel, hogy nem feltétlenül tesz rosszat egy gyereknek, ha melegek nevelik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik