Élet-Stílus

A férfimeddőség okai

A meddő párok közel felénél a férfi vagy a férfi is a gyermektelenség oka.

A mai világban egyre gyakoribb probléma a meddőség. Hazánkban minden 5. párt érint. 25 százalékuknál mindkét fél, míg egyharmaduknál csak a férfi a meddő.

A meddőség arányának növekedésében óriási szerepe van annak, hogy a férfiak nemzőképessége folyamatosan csökken – hívja fel a figyelmet Kopa Zsolt, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika Andrológiai Centrumának vezetője.

A férfimeddőségért a mozgásszegény életmód, az egészségtelen étkezési szokások és a túlsúly elterjedése, valamint az alkohol-, a drogfogyasztás és az anabolikus szteroidok használata, illetve a dohányzás tehető felelőssé.

A gyermekvállalás kitolódása is kedvezőtlen hatással van a termékenységre. Akár férfiról, akár nőről van szó, ha reproduktív korának csúcsán fog a családalapításba, jóval nagyobb valószínűséggel lesz szülő, ráadásul a magzati fejlődési rendellenességekre is kisebb lesz az esély. Az első terhesség eléréséhez mesterséges megtermékenyítést végző intézetekben jelentkező nők átlagéletkora mára megközelíti a 38 évet – olvasható a hátipatika.com-on.

A férfi-nemzőképességi zavarok 30 százalékában nem derül ki, mi a valódi ok, ami óriási előrelépés, hiszen tíz évvel ezelőtt ennek aránya még 60-65 százalék volt.

A nők hatására kérnek csak segítséget

Változó, ki mikor kér segítséget. Akad, aki már a párkapcsolat előtt kivizsgáltatja magát, ám gyakoribb, hogy egy-két év sikertelen próbálkozást követően keresik fel a szakértőt. Leggyakrabban ide is a köztudottan egészségtudatosabb nők hozzák el párjaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik