Élet-Stílus

A spenót és a tojás javítja a reflexeket

Az a sofőr, aki nemrég spenótot vagy tojást evett, nagyobb eséllyel tud időben lefékezni váratlan útakadály előtt, mégpedig a tirozin nevű aminosavnak köszönhetően.

Ludwig Feuerbach német filozófus mondása szerint azok vagyunk, amit megeszünk. A táplálékkal bekerült anyagok képesek meghatározni a viselkedésünket, illetve a környezetünk érzékelésének módját.

Két holland egyetem kutatói végeztek olyan vizsgáltot, hogy a tirozin miként befolyásolja egy tevékenység abbahagyásának sebességét.

Az alanyok egy számítógép-monitort figyeltek, amelyen ha zöld nyilat láttak megjelenni, a lehető leggyorsabban megnyomtak egy gombot. Ezzel egy időben arra is összpontosítaniuk kellett, hogy a lenyomott billentyű összhangban legyen a nyíl irányával. Vörös nyíl megjelenése esetén pedig le kellett venniük a kezüket a billentyűzetről – olvasható a Házipatika.com-on.

Ezt a féle kísérletet kétszer végezték el, egyszer tirozin tartalmú narancslevet itattak velük előtte, másodszor pedig placebóval “dúsítottat”. Az eredmények alapján a tirozinos alkalommal sokkal jobban teljesítettek.

Magas a tirozin tartalma a spenótnak és a tojásnak, így aki a reflexeit gyorsítani szeretné, annak ajánlott a két étel fogyasztása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik