Élet-Stílus

Az influenza elleni védőoltás nem csak influenza ellen véd

A szezonális influenzaoltás 24 százalékkal csökkentheti az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát az injekció beadását követő hónapokban - állapították meg brit egyetemi kutatók.

A kutatócsoport 2010-ben mutatott ki hasonló összefüggést az influenza elleni védőoltás és a szívroham lecsökkent kockázata között. A szakemberek úgy vélik, hogy az influenzavírus kiterjedt gyulladást idéz elő, amely miatt az artériák falán képződött lerakódások leszakadhatnak és rögöt képezhetnek, és amely keményebb munkára kényszeríti a szívet is – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

“Tudjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek általában a téli hónapokban csapnak le és, hogy a kialakulásuk kockázatát növelhetik a légúti fertőzések, úgy mint az influenza” – mondta Niro Siriwardena, az angliai Lincoln Egyetem egészségügyi és szociális gondozási tanszékének professzora.

A tanulmányunk jelentős összefüggést mutatott ki az influenza-védőoltás és az agyi érkatasztrófa csökkent kockázata között ugyanazon influenzaszezonon belül, és az eredményeink összhangban vannak a szívroham kockázatát vizsgáló korábbi kutatásunk eredményeivel.

24 százalékos csökkenés

A 2001 és 2009 közötti időszakra koncentrálva, a szakemberek agyi érkatasztrófát elszenvedett – több mint 47 ezer – páciens adatait elemezték, összevetve azokat az ugyanennyi fős kontrollcsoporttól származó adatokkal. Az eredmények szerint az influenza elleni beoltás 24 százalékkal csökkenti az agyi érkatasztrófa kialakulását. A kockázatcsökkenés akkor volt a legerősebb, ha az oltás beadása az influenzaszezon elején történt.

Siriwardena ugyanakkor hangsúlyozta, további kutatásokra lenne szükség az összefüggés jobb megértéséhez. Mint hozzátette, az eredmények mindenesetre megerősítik a nagy-britanniai influenzaoltási program jelentőségét, amelyhez úgy tűnik, plusz egészségi haszonként társul az agyi érkatasztrófa csökkent kockázata.

Európában tombol az influenza

A kontinensen egyre több ország jelent kiterjedt járványt, Magyarországon is egyre intenzívebben terjed a betegség. már 16 uniós ország adott jelentést kiterjedt influenzajárványról az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint, ugyanakkor Bulgária, Portugália és Spanyolország csökkenő tendenciáról számolt be, az idei szezonban ez utóbbi két ország az elsők között adott jelentést kiterjedt influenzajárványról. Sok más uniós államban azonban még ezután várható a járvány csúcsa.

Influenza van, járvány még nincs Szegeden

Csongrád megyében még nem lépte át a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma, így itt járvány sincs. Leginkább megfázásos vagy léguti betegségekkel fordultak a szakemberekhez a betegek. A védőoltást ezért még mindig ajánlott beadatni. Ezen információk tudatában, hogy csökkenti az agyi érkatasztrófa kialakulását, pedig méginkább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik