Belföld

Tombol az influenza Európában

influenza láz (lázas, )
influenza láz (lázas, )

Csaknem húsz európai országban gyorsult az influenza terjedése, néhány országban viszont úgy tűnik, a járvány már elérte csúcspontját - adta hírül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legfrissebb jelentése szerint a 2011/12-es influenzaszezon az elmúlt évekhez képest később kezdődött, a terjedés iránya továbbra sem rajzolódik ki egyértelműen. Február 13. és 19. között az influenza terjedése 19 európai országban erősödött, míg Bulgária, Málta és Olaszország két egymást követő héten is csökkenő trendről adott jelentést, így feltételezhető, hogy ezek az országok már túljutottak az influenzajárvány csúcsán.

A hetedik héten tizenegy országból jelentették az influenza terjedését: Magyarország mellett a szomszédos Ausztriából és Szlovéniából, továbbá Belgiumból, Észtországból, Franciaországból, Görögországból, Olaszországból, Norvégiából, Portugáliából, valamint Spanyolországból.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok által beküldött minták csaknem felében mutatták ki az influenzavírust. A bizonyítottan influenza okozta megbetegedések közel 96 százalékáért az influenza A vírus volt felelős, a többi esetben az influenza B vírust mutatták ki. Az idei szezonban terjedő influenza A(H3) és B vírusok egyre inkább különböznek a védőoltásban található törzsektől, így az Egészségügyi Világszervezet a következő szezonra már más összetételű vakcinára tett javaslatot.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) múlt szerdán jelentette be, hogy Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma. Az OEK ezen a héten már arról számolt be, hogy az elmúlt héten országos, de területenként eltérő intenzitású influenzajárvány bontakozott ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik