A fogak fontossága mindenki számára magától értetődik, hiszen azzal,hogy a rágást teszik lehetővé, nélkülözhetetlenek mindannyiunk számára. Ennek ellenére mégis kevés figyelmet fordítunk a fogainkra, pláne a fogproblémák megelőzésére, a prevencióra.
Pedig kellene. A nyugati táplálkozás ugyanis tele van savas és cukros ételekkel, italokkal, amik növelik a fogbetegségek kockázatát. Az, hogy emellett a lakosság jelentős részének rossz a szájhigiéniája, tovább tetézi a gondokat. Csakúgy, mint a fluoridok mellőzése, a magas szénhidráttartalmú ételek, a dohányzás, a szájszárazság, a gyenge immunrendszer és a droghasználat, amik mind növelik a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.
Kép forrása: Thinkstock
„Aktív gyermeknevelő szülőként az a véleményem, hogy a megelőzést nem lehet elég korán kezdeni” – vallja Dr. Balsai Tamás, a Perfect Smile fogszakorvosa. „Három fő csoportra osztanám a prevenciót a fogszuvasodás rizikófaktorainak csökkentése érdekében: ezek a táplálkozás minősége és az étel által okozott problémák, a szájhigiénia, valamint az étkezés és a tisztítás között eltelt idő. Mind a három csoporttal fontos foglalkozni, azonban tapasztalatom szerint az utolsóról esik a legkevesebb szó napjainkban, noha az étkezés és a tisztítás között eltelt idő nagyon lényeges annak érdekében, hogy a prevenció hatékonysága maximális legyen” – tette hozzá a szakember.
„Mindennapi életünkben sajnos az étkezések közötti időt már szinte alig tudjuk megúszni valamilyen kiegészítő – általában fogászatilag káros étel – fogyasztása nélkül” – hívja fel a figyelmet a fogszakorvos. „A helyzet iróniája, hogy azokon a helyeken, ahol hozzájutunk ezekhez az élelmiszerekhez, elérhetőek a fogszuvasodás megelőzése szempontjából rendkívül fontos rágógumik is. Saját példámból tanulva, a gyermekeim számára már kizárólag rágógumit tartok az autóban, vagy ha mindenképpen cukorkát kérnek, akkor abból csak cukormenteset” – mondta el Dr. Balsai Tamás.
Mire jó a rágógumi?
Számos pozitív hatása van. Rágása például fokozza a nyáltermelés, amivel növeli a szájüreg PH-ját, ami csökkenti a szájban lévő baktériumok aktivitását. Nem mellesleg kiváló a szájszárazság kezelésére is.”