Élet-Stílus

Íme, a hamburger, amitől “felrobban az agya”

Mesésen orientális ízharmónia:előkerült a legendásan ínyenc író, Ernest Hemingway kedvenc hamburgerének receptje.

Kevés íróról tudjuk, hogy annyira szeretet volna enni, mint Ernest Hemingway. (Esetleg Krúdy Gyula ízletes vacsoráiról tudhatunk még hasonlókat hazai viszonylatban). Az azonban bizonyos, hogy a nagy író imádott élni, enni, inni, vadászni, főzni, szeretkezni: létezésének minden testi vonatkozását élvezte.

A napokban került fel az internetre digitalizált formában az az írógéppel írt, majd kézzel kiegészített recept, mely az író kedvenc hamburgerének receptjét tartalmazza. Még Hemingway életében gépelte le akkori, negyedik felesége, Mary amikor A Nők Főzőenciklopédiája című kiadvány megkérte erre, hiszen az író már akkor is élő legendának számított.

A receptből látható, hogy Ernest Hemingway nem fogta magát vissza a hamburgerét illetően, és Krúdyval ellentétben, aki a hagyományos konyha bolondja volt, az amerikai szerző a nemzetközi ízekért rajongott, sőt, saját képére formálta azt: a tipikus amerikai étket: a hamburgert kínai szójaszósszal és indiai fűszerekkel fogyasztotta. Aki szeretné újra érezni a Hemingway-féle ízorgiát a recept alapján elkészítheti. Dőlt betűvel szerepelnek a kézzel írott, olvasható megjegyzések. A Magyarországon nem, vagy csak nagyon nehezen beszerezhető hozzávalók receptjeit, szintén kigyűjtöttük önöknek, hogy egy kis türelemmel és szorgalommal elkészíthessék a hamburgert, melyről a legendás író úgy tartotta, annyira finom, hogy az embernek felrobban tőle az agya!

Fotó: Facebook

 

Számos kísérlet után, Papa kedvenc vadnyugati hamburgere.

Miért kellene egy hamburgernek végül szürkének, zsírosnak vagy papírvékonynak és ízetlennek lennie? Egy sor finomságot és ízt lehet a vagdalt húshoz tenni – szeletelt gombát, koktélszószt, hagymát, fokhagymát, mandulát, Pickalillit, vagy amit csak meglátunk. Papa ezt a kombinációt szereti a legjobban.

reszelt cheddar sajt, répa

 

Hozzávalók:

1 font sovány marhahús

2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

petrezselyem

2 kis zöldhagyma, finomra aprítva

1 púpozott evőkanál „India relish” *

2 evőkanál kapribogyó

½ teáskanál „Spice Islands Beau Monde” fűszer **

½ teáskanál „Spice Islands Mei Yen” por ***

só, bors

1 tojás, villával felverve

1/3 csésze száraz fehér vagy vörösbor

1 evőkanál főzőolaj

Elkészítés:

Villával összetörjük a húst, rászórjuk a hagymát, fokhagymát és a száraz fűszereket. 10-15 percre betesszük a húst a mélyhűtőbe, addig elkészítjük a salátát és megterítünk. Összekeverjük a savanyúságot, kapribogyókat és az összes többi hozzávalót, a borral együtt. Ha mód van rá, további 10 percig pihentetjük a húst. Most készítsünk négy dundi, szaftos pogácsát a húsból a kezünkkel. Ezek körülbelül 2,5 cm (1 inch) vastagak és lágy textúrájúak, de ne folyósak legyenek. Az olaj legyen forró, de ne füstöljön, mikor beledobjuk a pogácsákat. A lángot vegyük le, és süssük őket négy percig. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és újra vegyük fel a lángot. Fordítsuk meg a húsokat, és tegyük vissza a serpenyőt, egy perc után pedig ismét csökkentsük az erősséget. Még három percig kell sülniük. A pogácsák mindkét oldalának ropogós barnának kell lennie, a belsejük pedig szaftos és rózsaszín.

Tegyél bele stanfordi sonkát, szójaszószt, fokhagymát, paradicsomot

 

* India relish: megrendelhető ITT, recept ITT

** Spice Islands Beau Monde: megrendelhető ITT, vagy elkészíthető: keverjen össze 1 evőkanál őrölt szegfűszeget, 1 és 1/4 teáskanál őrölt fahéjat, 1 ek. sót, 3 babérlevelet, 2 ek. borsot, 2 tk. szerecsendiót, 1 tk. zellermagot, és 2 ek. fehérborsot.

*** Spice Islands Mei Yen: Már nem gyártják. 1 teáskanálnyi Mei Yen Por helyett keverjen el 1/8 teáskanálnyi szójaszószt fél teáskanálnyi, 9 rész cukrot, 9 rész sót, és 2 rész nátrium-glutamátot tartalmazó keverékkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik