„A pizza az egyik leggyakrabban említett étel, amikor a katonákat arról kérdezik, mit szeretnének látni az élelmiszercsomagjukban” – mondja a massachusettsi Natick kutatóintézeté0ben dolgozó Michelle Richardson élelmezési kutató. Csaknem két éve dolgozik egy olyan, csomagolt pizza receptjén, ami akár három évig is eláll hűtés nélkül, ráadásul finom. Az intézményben a katonák bevetési hatékonyságát és túlélési esélyeit növelő felszerelés és ruházat fejlesztésével is foglalkoznak, de a jó pizza receptje az intézet “Szent Gráljává” vált.
A legnagyobb problémát a paradicsomszósz, a sajt és a feltétek nedvességtartalma jelenti, amely a tésztába átszivárogva idővel tökéletes táptalajt teremt a penészgombák és baktériumok számára. Az elmúlt években azonban sikerült olyan megoldásokat találni, amelyek segítenek megakadályozni a nedvesség “vándorlását”. Ezek közé tartozik például olyan anyagok hozzáadása – mint a cukor, a só vagy a különböző szirupok -, amelyek megkötik a vizet, és megakadályozzák, hogy a tésztába kerüljön.
De csak ez, még nem tartja frissen a pizzát három éven át szobahőmérsékleten, ezért a kutatók változtattak a szósz, a sajt és a tészta savasságán is, hogy megnehezítsék a baktériumok elszaporodását. A csomagolóanyaghoz vasreszeléket adtak, hogy az magába szívja a csomagba kerülő oxigént. Bár a pizza még kísérleti szakaszban van, a labort vezető Jill Bates a legutóbbi pepperonis adag ízével már elégedett volt. Mint mondta, olyan az állaga, mint egy serpenyős pizzáé, a tészta egy kicsit puhább, nem ropogósra sült. “Nagyjából olyan, mint egy otthon, a sütőben sütött pizza. Az egyetlen különbség, hogy nem forrón, hanem szobahőmérsékleten eszi az ember” – tette hozzá.