Élet-Stílus

Leszokásra sarkall az egyencigi

Az egyforma, iszapszínbe csomagolt és a leszokást segítő segélyvonalak számát is feltüntető cigarettásdobozok hatására jelentősen megugrott a leszokni vágyók száma Ausztráliában - állapították meg kutatók.

A szakemberek szerint az egyencsomagolás bevezetését követő egy hónapon belül jelentősen megnőtt a területi segélyvonalakhoz beérkező hívások száma. “Az eredmények azt sugallják, hogy a szabályozás gyorsan jelentkező pozitív hatással van a dohányosokra, így más országok is nagyobb bizalommal vághatnak bele hasonló intézkedések bevezetésébe” – mondta a tanulmányt vezető Jane Young, a Sydneyi Egyetem közegészségügyi tanszékének munkatársa.

Az Ausztráliában 2012 októberében bevezetett egyencsomagolás azt jelenti, hogy minden márka nagyjából azonosan néz ki, és a márkanév csupán kis betűkkel, egységes betűtípussal szerepel a dobozon. Ezt megelőzően 2006 márciusában vezettek be olyan cigarettacsomagolásokat az országban, amelyeken különböző grafikus figyelmeztetések, köztük elrettentő fotók szerepeltek.

Young és csapata Új-Dél-Walesre és a szövetségi államon belül enklávéként elhelyezkedő Ausztráliai fővárosi területre koncentrálva vizsgálta a leszokást segítő nemzeti segélyvonalhoz beérkező hívások számát az egyencsomagolás bevezetése előtti és utáni időszakban. A Medical Journal of Australia című folyóiratban közölt eredmények szerint míg az új csomagolásra való áttérés előtt heti 363, addig négy héttel a bevezetést követően heti 651 hívás futott be a segélyvonalra.

A szakemberek összevetették az adatokat a grafikus figyelmeztetések bevezetése után beérkezett hívások számával: akkor a heti 910-ről 1653-ra nőtt a telefonok száma 12 héttel a bevezetést követően. Az elrettentő ábrák és szövegek hatása azonban mindössze 20 hétig tartott, míg a szakemberek becslései szerint az egyencsomagolás jótékony hatása 43 hétig észlelhető volt.

A kutatók a leszokáshoz kapcsolódó olyan lehetséges tényezőkhöz is hozzáigazították eredményeiket, mint a cigaretta ára, a nyilvános helyeken való dohányzás korlátozása, a dohánytermékek árusítóhelyeken való kínálásának formája és az újévi fogadalmak. Mint azt Young csapata megjegyezte, Új-Dél-Wales lakosainak körében például 17,7 százalékról 14,7 százalékra esett vissza a dohányzási arány 2006 és 2011 között.

Ez idáig Ausztrália az egyetlen ország, ahol egyencsomagolást használnak, ám a közegészségügyi szakértők szerint valószínűleg más államok is élni fognak – és kellene is nekik – a gyakorlattal. A cigarettásdobozok csomagolásának megváltoztatása akár évekbe is telhet, mivel gyakran a dohánygyártókkal vívott hosszú jogi csatározás lassítja a folyamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik