Élet-Stílus

“Reménytabletták: horroráron, hatalmas biznisz

Egy, két évvel ezelőtti felmérés szerint tízből nyolc ember vesz igénybe valamilyen nem orvosi, kiegészítő kezelést, ha gyógyulni akar. A rendkívül drága, célzott terápiákat - amelyeket rákos betegeknél alkalmaznak - egy jelentős résznek nem, vagy legfeljebb egy szűk körnek tudja biztosítani az egészségügyi pénztár, így a betegek többsége nem juthat hozzá ezekhez a gyógymódokhoz. Vagy mindene rámegy, mert kétségbeesésében mindenbe belekapaszkodik.

Évente Magyarországon több mint 30 ezren halnak meg daganatos betegségekben. Dr. Tóth Árpád 4 éve tudja, hogy beteg. Komoly betegsége van. Pedig nem így kezdődött. Azt hitték reumája van, és sokáig ezzel kezelték. Aztán egyszer csak megmondták a diagnózist.

A családja és ő maga is nagyon megijedt. Szinte mindent elolvastak, amit csak lehetett, és miközben hagyományos módon, bizonyítottan hatásos módszerekkel kezelték az orvosok, ő sokféle úgynevezett alternatív módszert is kipróbált. Leveket, híres vizet. De nem csak a hatékonyságuk bizonytalansága miatt adta fel. Azt mondja, egyszerűen nem bírta.

Az alternatív szerekre, mára komoly ipar épült. Már bolthálózata is van a szereknek. Azt persze egyik sem állítja magáról, hogy gyógyítja a rákot. Csak segít.

Hídvégi Máté az egyik ilyen szer feltalálója. Azt mondja, az övé azért más, mint a többi, mert nem sima étrendkiegészítő. Speciális gyógyászati célra szánt tápszer, daganatos betegek részére. Ez van ráírva.

Tulajdonképpen az ilyen alternatív szerek szinte mindegyikéről elmondható, hogy könyvtárnyi irodalma van. A gyógyszerekről pedig azt, hogy kipróbálták embereken klinikai körülmények között, és hatnak. De Hídvégi úr nem is azt mondja, hogy ezeket a szereket a gyógyszer helyett kell szedni. Csak azt, hogy mellé.

A WHO rákkutatási jelentésének készítői szerint 2025-re évi 20 millióra nőhet a regisztrált új rákos megbetegedések száma a világban.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik