Élet-Stílus

A sör, amitől képes lesz félmeztelenül szarvast lőni

„Nem melegeknek való” sör a Téli Olimpiára, avagy csattanós skót vicc a diszkrimináció ellen.

„Helló, Vlagyimir vagyok” nevű sört készített egy skót sörfőzde a közfelháborodást kiváltott, „homoszexualitás propagandát” büntető orosz törvény ellen tiltakozva. Az egyébként bivalyerősre, 8,2%-os alkoholtartalmúra sikeredett sör rózsaszín címkéjén Vlagyimir Putyin látható Andy Warhol stílusában, esetenként sminkben megfestve, a szélén pedig a következő, apró betűs feliratot lehet olvasni: „not for gays” (nem melegeknek való). Persze, hidegen fogyasztandó.

A BrewDog sörfőzde a következőket írta a hátsó címkére: „Helló, Vlagyimir vagyok. 100%-ig heteró, és bármilyen törvényt keresztülviszek, hogy ezt be is bizonyítsam. Ha megiszol, energiát, tudatlanságot és dogmatizmust kölcsönzök neked, ami elég ahhoz, hogy lelőj egy szarvast (meztelen felsőtesttel), vagy hogy nemzetközileg helytelenített, diszkrimináló törvényeket fogadtass el (ing szabadon választható) még a reggeli kaviárod elfogyasztása előtt.”

A sört kevéssel a téli olimpia kezdete előtt dobták piacra, de James Watt, a BrewDog egyik alapítója azt is elmondta, hogy magának Putyinnak is küldtek egy ládával a Kremlbe. Továbbá hagytak egy párat az edinburghi orosz konzulátuson és a londoni orosz nagykövetségen is. „Putyin úr még nem reagált” – mondja Watt – „de gondolom, biztos nagyon elfoglalt, valószínűleg leopárdot simogat, szerintem félmeztelenül.”

Mindez azonban nemcsak egy jól hangzó reklámfogás, vagy egy könnyű tréfa, a bevétel felét ugyanis jótékonysági célra szánják olyan szervezeteknek, amelyek a kisebbségek elnyomása ellen küzdenek.

A sört online lehet megrendelni, illetve a BrewDog 12 pubjában kapható – sajnos mind az Egyesült Királyságban található (szállítással együtt egy hatos csomag mintegy 13.000 forint, de cserébe hét közepére itt lesz). A sörfőzde egyébként eddig sem riadt meg a limitált kiadású söröktől, 2011-ben például Vilmos herceg és Katalin hercegnő esküvőjére „Királyi Férfiassági Teljesítmény” néven jelentkeztek egy különleges sörrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik