Élet-Stílus

Provokatív kampány kezdődik a rákszűrésért

A rákbetegségek hathatósabb megelőzése érdekében idén számos szűrőprogram indul, és az onkológiai ellátóhelyek fejlesztése is folytatódik - mondta az egészségügyért felelős államtitkár kedden, Budapesten.

A rák ellenes küzdelem világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón Szócska Miklós elmondta, április 10-étől emlőszűrési akciót hirdetnek, évi hatszázezer behívót postáznak majd, a hátrányos helyzetű térségekbe szűrőkamion megy majd, és meghosszabbítják a szűrőállomások nyitva tartási idejét is.

Ezek mellett – emelte ki az államtitkár – provokatív elemektől sem mentes felvilágosító kampányt indítanak. Mindezt azért, hogy tudatosítsák: a betegség időbeni felfedezése nagyban javítja az életesélyeket.

209 ezer beteg 1954 ágyra

Szócska Miklós úgy fogalmazott, olyan betegségről beszélünk, amelynek harminc százaléka gyógyítható, harminc százaléka megelőzhető és harminc százaléka krónikussá tehető. A megelőző szűrésekkel, a terápiák fejlődésével tovább javítható a gyógyulási esély – tette hozzá.

Az ellátórendszerről szólva beszámolt arról, hogy 2010-ben országosan 71 onkológiai és sugárterápiás osztály látta el a betegeket összesen 1880 ágyon, azonban újraszervezéssel 2013-ra nőtt az ellátóhelyek száma. Jelenleg 75 osztályon 1954 ágy áll rendelkezésre. Az országban harminc kórházban van onkológiai fekvőbeteg-ellátás, és ott 209 ezer beteget kezeltek valamilyen daganatos betegséggel.

Korlát nélkül finanszírozzák a gyermekek kezelését

A számsort folytatva Szócska Miklós elmondta, a gyógyítás éves szinten 35,5 milliárd forintot jelent, járóbeteg-ellátásban pedig a több mint 810 ezer beteg kezelése 1,1 milliárd forint kiadás az E-alapnak.

Az államtitkár hangsúlyozta, az onkológiai ellátóhelyek mintegy 20 milliárd forintos fejlesztése továbbra is napirenden van. A finanszírozást 325 millió forinttal emelik ebben az évben, külön tumordiagnosztikára pedig 800 millió forint jut – mondta Szócska Miklós. Megemlítette azt is, hogy finanszírozási korlát nélkül végezhető a gyerekek leukémiai ellátása az egyes intézményekben.

Nem lesz csodagyógyszer

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója is a megelőzésre hívta fel a figyelmet, és azt mondta: az egészséges életmód, a káros anyagok kiszűrése a mindennapi életből jelentősen visszavetheti a daganatok kialakulását.

Kiemelte, az utóbbi évek egyik legnagyobb eredménye, hogy felfedezték: a humán papillomavírusnak (HPV) 180 törzse van, és egyértelműen bizonyították, hogy minden méhnyakrákot a HPV okoz, de a garat- és gégedaganatok 30-40 százalékában is megtalálható a vírus egy része. A végbélnyílás környéki daganatok száz százalékát ez a vírus okozza, továbbá a végbél- és hólyagrák kialakulásában is szerepet játszik. Kásler Miklós szerint ezen ráktípusok kialakulása a megváltozott szexuális szokásokkal hozható összefüggésbe, és erről beszélni kell.

“Nem fog a csodagyógyszer megszületni, de a terápia folyamatosan fejlődik” – fogalmazott, hozzátéve, nincs a világban olyan terápiás forma, amely Magyarországon ne lenne fellelhető. Kiemelte, az elmúlt két-három évben alakult ki az az onkológiai struktúra, amely már teljes mértékben korszerű.

Percenként 3-an halnak meg rákban csak az öreg kontinensen

Európában 2012-ben 3,45 millió embernél diagnosztizáltak rákot és 1,75 millióan haltak meg a betegség valamely fajtájában. “Európa 53 állama közül 28-ban a rák vált a leggyakoribb halálokká, megelőzve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket” – olvasható az Európai Rák Egyezményben. Percenként hárman halnak meg valamilyen rákbetegség következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik