Élet-Stílus

Meghalt a nő, akit akarata ellenére tartottak életben

kórház (kórház, )
kórház (kórház, )

A bírósága a férj javára döntött, így az agyhalott asszonyt több hónap után végre lekapcsolhatták a gépekről.

Úgy tűnik, hosszú idő után végre pont került annak a fájdalmas és tragikus ügynek a végére, ami hónapok óta nyomasztja Erick Munozt és vele együtt egész Texast is. A férfi, ahogy arról korábban itt írtunk a múlt héten beperelte a texasi John Peter Smith kórházat, ahol egy megkérdőjelezhető törvényre hivatkozva, akarata ellenére tartották életben várandós feleségét.

A második gyermekével várandós, 33 éves Marlise Munoz tavaly novemberben lett rosszul egy leszakadó vérrög miatt. Az asszony összeesett, és órákon keresztül eszméletlen volt, míg a férje rá nem talált. Hiába került szinte azonnal kórházba, az orvosai ezt követően már csak az agyhalál beálltát tudták megállapítani. Csakhogy, hiába volt Marlise gyakorlatilag halott, hiába rendelkezett arról, hogy nem szeretné, ha gépekkel tartanák életben, a családja mégsem kapcsolhatta őt le a gépekről.

Mindezt egy texasi törvény miatt, ami kimondja, hogy a várandós nőket egész addig életben kell tartani, míg az orvosok a gyermeket világra nem tudják segíteni. Marlise esetében azonban még az sem volt biztos, hogy a fellépő oxigénhiányos állapot miatt gyermeke egészséges-e. Miután a 22. heti ultrahangképek szerint a gyerek abnormálisan fejlődött, az asszony férje, Erick úgy döntött, beperli a kórházat, hogy érvényt szerezzen felesége utolsó akaratának.

Sokáig úgy tűnt, a küzdelme reménytelen, ám a napokban a texasi bíróság végül neki adott igazat és felmentette a kórházat a törvény betartása alól. A család a hírek szerint az ítélet utáni másnap már le is kapcsolta Marlise-t a gépekről.

Na, ezezk az igazi sorsfordító kérdések

Tavaly novemberben mi is megírtuk, hogy egy debreceni klinikán agyhalott nő adott életet egészséges babájának – az orvostudomány mai állása már lehetővé teszi, hogy a biológiailag halott édesanya “bio-inkubátorként” szolgálhasson. A texasi esetnél a végső szót épp a magzat állapota jelentette: a szakértők kijelentették, hogy a magzat “nem életképes”, azaz nincs értelme az anyát inkubátorként használni. Persze az eset sok kérdést felvet: vajon milyen lesz annak az embernek a személyisége, aki egy halott anyában növekedett? Vajon hol van a határ, ami után már le lehet kapcsolni egy terhes agyhalott nőt a gépekről? A súlyosan károsodott, de még életképes magzattal mi a helyzet? Végső soron nem a szülők mondják ki mégis, mi legyen a gyerekük sorsa, amíg az meg nem születik? Vagy az államnak már egészen a fogantatástól védelmeznie kéne a gyerekeket? Mi a helyzet a fogamzásgátlással? Messzire vezető kérdések…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik