Élet-Stílus

E-cigit sem szívhatnak a brit fiatalkorúak

e-cigi (e-cigi, )
e-cigi (e-cigi, )

A brit kormány betiltaná elektromos cigaretta eladását 18 év alattiaknak Angliában. A tiltást a termék lehetséges egészségügyi ártalmaival indokolják, amelyeket további kutatásoknak kell tisztázniuk.

Szélsőségesen károsíthat?

Az e-cigaretta ugyanazt az élményt nyújtja, mint a hagyományos, a nikotin azonban nem a dohánylevelek elégetéséből, hanem a készülékben lévő oldat párologtatásából származik. A készülék már annyira népszerű, hogy fogyasztása egyes elemzők szerint egy évtizeden belül megelőzheti a hagyományos cigarettáét.

Sally Davies angol tiszti főorvos közleményében úgy fogalmazott, nem tudni még azt sem, hogyan hat az e-cigaretta a felnőtt szervezetre, ám az bizonyos, hogy nem kockázatmentes. Hozzátette: a készülék mérgező vegyi anyagokat bocsáthat ki, és az egyes termékek nikotinoldatának eltérő erőssége azt jelentheti, lehet olyan, amelyik akár “szélsőségesen is károsíthatja” a fiatalok egészségét.

Az akkumulátorral működő készülékről sokan úgy vélik, a hagyományos cigarettánál kevésbé ártalmas, és segíthet a leszokásban is. Ellenzői szerint azonban az e-cigaretta a nikotinfüggőség kapuja lehet, az egészségügyi hatásokat pedig újabb kutatásoknak kell feltárniuk.

A felnőttek se sokáig e-cigizhetnek?

Hagyományos cigarettát tilos 18 év alattiaknak eladni Nagy-Britanniában. A vasárnapi bejelentésben olyan tervekről is szó esett, a felnőtteknek sem engedélyeznék, hogy fiatalkorúak számára cigarettát vásároljanak, a törvény megszegőit akár 2500 font (több mint 900 ezer forint) bírsággal is sújthatnák.

A változásokról szóló törvényt a brit parlamentnek még el kell fogadnia, és azt várják, a pártok támogatni fogják a javaslatot. A törvény az év végén léphet életbe Angliában. Skócia és Wales saját hatáskörében döntheti el, elfogad-e az angliaihoz hasonló jogszabályt.

A műcigi magyarországi jövőjének latolgatásáról itt olvashat többet, arról pedig, hogy káros-e, itt talál elemzést

Ajánlott videó

Olvasói sztorik