Nagyvilág

Egy 11 éves lány szívbemarkoló üzenete

A lányt saját bátorsága és nagybátyja mentette csak meg a kényszerházasságtól – és az öngyilkosságtól.

Kapcsolódó cikkek

„Megölöm magam, ha házasságra kényszerítetek” – jelenti ki szüleinek címezve egy jemeni kislány egy, a YouTube-ra felrakott videóüzenetben. A Nada Al-Ahdal nevű lány azután menekült el szüleitől, hogy feleségül akarták adni egy érte sok pénzt igérő férfinak. A lány azonban fellázadt és nagybátyjához menekült, akivel összefogva sikerült elérnie, hogy ne kelljen 11 évesen házasodnia.

A lány nagybátyja – aki hároméves kora óta saját házában neveli Nadát – egy évvel korábban már elérte, hogy ne adják feleségül egy gazdag szaúd-arábiai férfinak a lányt. Nada szülei most a nagybácsi elől titkolva próbálták elérni az esküvőt, de a lány végül áthúzta számításukat, és elmenekült tőlük, miután egy ünnep miatt náluk töltött pár napot.

Az eset után egy videóüzenetben szólalt fel az arab országokban megszokottnak számító gyerekházasságok ellen. „Nekem sikerült megakadályozni, de mások nem ilyen szerencsések.” A lány elmondta: egyik nagynénije 13 évesen házasodott, de csak egy évig bírta férje mellett. Utána benzint locsolt magára és felgyújtotta magát. „Sok gyerek dönt úgy, hogy a tengerbe veti magát” a kényszerházasságok elől menekülve. „Ők már halottak” – teszi hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik