Élet-Stílus

Sikeres méhátültetések

terhes (terhes)
terhes (terhes)

Kilenc svéd nő próbálkozik gyereket kihordani rokontól kapott szervben. Az eddigi  kísérletek nem biztatóak, az orvosok azonban optimisták.

Svéd orvosok kilenc nő szervezetébe transzplantálták sikerrel rokon donorok méhét, és hamarosan a nők saját megtermékenyített petesejtjeit is beültetik az új méhekbe – jelentette be a Göteborgi Egyetem.

Az operáción átesett nők közül voltak, akik méh nélkül születtek: ez a rendellenesség 4500-ból egy kislányt érint. A többieknek daganat miatt távolították el a méhét. Mindannyian a harmincas éveikben járnak, és annak a nagy szabású kutatásnak a részesei, mely azt vizsgálja, lehetséges-e átültetett méhben gyermeket kihordani.

Kísérleteztek máshol is

Méhátültetéssel korábban két esetben próbálkoztak – Szaúd-Arábiában és Törökországban -, ám gyermekeknek eddig nem sikerült életet adni. Ugyan több országban is folynak kutatások, Svédországban jutottak eddig a legtovább.

Törökországban 2011-ben egy balesetben elhunyt nő méhét ültették át egy páciensbe, akinek másfél évvel később sikerült is teherbe esnie, várandóssága azonban két hónappal az embrió beültetése után sikertelenül végződött. Szaúd-Arábiában 2000-ben élő donoros méhátültetést hajtottak végre, ám vérrög alakult ki, ezért a szervet el kellett távolítani.

Természetesen nem eshetnek teherbe

A Göteborgi Egyetem szülészeti és nőgyógyászati tanszékének vezetője, Mats Brannstrom vezeti a kutatásokat. Az AP amerikai hírügynökség kérdésére elmondta: a kilenc páciens jól érzi magát, ugyan egyiküknél fertőzés lépett fel az átültetett szervben, a műtét után néhány nappal mindannyian elhagyhatták a kórházat. Egyik páciens kilétét sem fedték fel.

Az átültetések 2012 szeptemberében kezdődtek, a donorok a páciensek édesanyjai és más nőrokonai közül kerültek ki. A beültetett méhet nem kötötték össze a petevezetékekkel, így a nők természetes úton nem eshetnek teherbe.

Minden páciens petefészkei egészségesek voltak, így a transzplantáció előtt petesejteket nyertek tőlük, és mesterséges megtermékenyítéssel embriókat hoztak létre, majd lefagyasztották, hogy később a páciensek új méhébe ültessék őket, és így az anyák saját biológiai gyermeküket hordhassák ki.

Az átültetés után minden páciensnek gyógyszereket kell szednie, nehogy szervezetük kitaszítsa az idegen szövetet, ám a szerek nem veszélyeztetik a leendő magzatok egészségét. Vesetranszplantáción átesett nők adatai igazolják a gyógyszerek biztonságát – hangsúlyozta Richard Smith, a brit Méhtranszplantációs Társaság vezetője.

Állatokkal nem sikerült

A svéd kutatók remélik, hogy néhány hónapon belül elkezdhetik az embriók beültetését. Egerek, bárányok és páviánok testébe már ültettek be méhet, ám a főemlősöktől ezen az úton még nem született utód.

Legfeljebb két terhesség után a donorok méhét eltávolítják, hogy ne kelljen tovább szedniük a gyógyszereket, melyek magas vérnyomást, duzzanatot, cukorbetegséget is okozhatnak, és egyes daganattípusok kockázatát is növelik.
A kutatás vezetője arra is figyelmeztetett, senki sem tudja garantálni, hogy az átültetések végül gyermekhez segítik pácienseiket. “Mégis optimista vagyok, mert annyi bizonyos, hogy munkánkkal hozzájárulunk a tudományos fejlődéshez” – fogalmazott Brannstrom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik