Élet-Stílus

Csak gyorskaján élt – 17 kilót fogyott

hamburger (hamburger, McDonald’s)
hamburger (hamburger, McDonald’s)

Az iowai tanár be akarta bizonyítani: a mcdonald’s-os ételekkel is lehet diétázni.

A minap foglalkoztunk azzal a seattle-i nővel, aki egy éven át kizárólag kávézókban vásárolt ennivalót fogyasztott; és még emlékezhetünk arra a lányra is, aki csak gyorskaját eszik, mert gyümölcs- és zöldségfóbiája van.

Most itt egy újabb versenyző, ezúttal egy iowai tanár, John Cisna, aki – a Super Size Me című film kísérletéhez hasonlóan – csak McDonald’sban étkezett, méghozzá három hónapon át.

Csakhogy ő fogyókúrás célzattal: napi 2000 kalóriát vett magához, és – diákjai segítségével – megpróbált olyan „étrendet” összeállítani, amelyben a szénhidrát, zsír, koleszterin bevitele is nagyjából megfelel az előírásoknak. Nem csak salátát tömött magába: a legnagyobb szendvicsfélékre is rástartolt.

Az étterem vezetője – mivel kíváncsi volt az az eredményre – ingyen biztosította neki a 90 napos diéta ételeit. Cisna pedig (az említett alkotás mintájára) amatőr dokumentumfilmet készített a történtekből.

A gyorsmenü-fogyókúra mellett a tanár úr elkezdett mozogni is – napi háromnegyed órát sétált.

Az eredmény: közel 17 kilót fogyott, és a koleszterinszintje is jelentősen csökkent. Szerinte nem az a lényeg, hogy mit eszünk, hanem, hogy okosan táplálkozzunk: a nem éppen light ételek fogyasztása után meg kell próbálni „kiegyensúlyozni” a napi menüt.

Super Size Me

Morgan Spurlock filmjét sokan a gyorséttermek elleni kirohanásnak vélték, holott (tán szándékolatlanul) tulajdonképpen arról volt benne szó, hogy ha valaki lényegesebben többet eszik, mint amennyit kéne, egészségügyi problémái lesznek (Spurlock napi háromszor evett extra nagy menüket). Spurlock filmjéből azt megtudtuk, hogy a gyorsétteremben sokszor kérés nélkül adták a nagyobbat, és azt is levezette, hogy nőttek meg az adagok a 60-as évektől – vagyis annyiban van felelősségük a gyorséttermeknek, hogy náluk könnyebb többet enni, mint a szükséges. De a 2000 kalóriás diéta (ami amúgy sokaknak súlymegtartó, normális kalóriabevitel, az átlag 2000-2200 között kéne legyen, kivéve erős fizikai munkát végzők) nyilván nem működik XXL-menük magunkba tömésével. (Mindezzel nem állítjuk, hogy a gyorskaja egészséges, csak hogy nem feltétlenül hízunk el tőle.)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik