A Carolina Reaper nevű paprika az 50 éves Ed Currie farmján terem, és olyan erős, hogy sokan meg sem merik kóstolni. A férfinak sokáig kellett várni, mire nemrég végre világrekorderként ismerték el a paprikáját, a Guinness szerkesztőségének ugyanis négy évbe telt, mire megerősítette, hogy nincs a világon csípősebb a Carolina Reapernél, amelynek erejét a Winthrop Egyetemen vizsgálták.
Szakemberek ugyanakkor rendre hangsúlyozzák, a paprika ereje nemcsak a genetikától függ, hanem attól is, hogy hol és milyen éghajlaton termesztik az adott fajtát.
A paprika ereje a benne lévő kapszaicintól függ: minél több van az anyagból, annál csípősebb a zöldség. Ennek mérésére a Wilbur Scoville amerikai kémikusról elnevezett skálát használják. A nulla értéknél a zöldpaprika található, amely egyáltalán nem csípős. A jalapeno paprika az ötezres értéket mutatja a Scoville-skálán. A Carolina Reaper ezzel szemben 1 569 300-as értéken áll, de akadt olyan is belőle, amely 2,2 millió Scoville-féle csípősségi egységet tartalmazott. Összehasonlításképpen: az amerikai rendőrségi paprikasprayben kétmillió egység van.
Cliff Calloway, a dél-karolinai Winthrop Egyetem tanára elmondta, ő maga meg sem merte kóstolni a Carolina Reapert, inkább diákjaira bízta a feladatot. “Félek. Nekem már az is sok, ha beleharapok egy jalapenóba” – mondta.
A csípős paprika piaca egyre bővül, az Egyesült Államokban alig öt év alatt nyolc százalékkal nőtt a fogyasztás az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint.