Élet-Stílus

Döbbenetesen átalakult a vízfejű indiai kislány

Szüleinek nem volt pénze műtétre, egy alapítvány segített a családon. A karácsonyi képek tanúsága szerint Roona állapota folyamatosan javul.

A kis Roona Bergumról, az indiai kislányról, aki vízfejűséggel született, idén áprilisban írtunk először. Akkor a kislány azért került be a hírekbe, mert kétségbeesett szülei, akik hetente 800 forintnak megfelelő rúpiát keresnek, nem láttak más megoldást arra, hogy előteremtsék kislányuk életmentő műtétjére a pénzt.


Kép forrása: AFP

A helyzet ekkor már olyan súlyos volt, hogy az akkor 18 hónapos kislányt állandó szédüléses rohamok, folyamatos hányinger gyötörte. A koponyájában felgyűlő agyvíz miatt Roona fejkörfogata háromszor akkora volt, mint a vele egykorúaké: 94 centiméter. A szülők attól tartottak, hogy ha lányukat nem operálják meg azonnal, akkor Roona talán soha nem tanul meg beszélni és maradandó károsodásokat szenved.

Miután a család története megjelent a hírekben, szinte azonnal jelentkezett egy alapítvány, aki átvállalta a műtét költségeit, hogy megmentse a kislány életét. Szerencsére májusban már arról tudtunk beszámolni, hogy a kislányt sikeresen megoperálták, aminek köszönhetően a fejének körfogata jó néhány centiméterrel csökkent: 94-ről 74-re. Akkor az orvosok azt mondták, Roona teljes gyógyulásához még rengeteg idő kell, az orvosok ugyanis óvatosságból az agyvizet nem egyszerre, hanem fokozatosan csapolták le, így a gyerek szervezete alkalmazkodhatott a megváltozott körülményekhez.

És a jó hír: idén karácsonykor a kis Roona és családja újra hallatott magáról. A legfrissebb képek szerint a kislány állapota folyamatosan javul, a fejének körfogata pedig már csak 58 centiméter. Ennek köszönhetően ma már majdnem úgy néz ki, mint bármelyik korabeli gyerek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik