Élet-Stílus

Megoperálták a legnagyobb fejű kislányt

vízfejűség (vízfejűség)
vízfejűség (vízfejűség)

A szüleinek nem volt pénzük műtétre, egy alapítvány segített a szenvedő gyereken.

Biztosan emlékeznek még arra a 18 hónapos indiai kislányra, Roona Begumra, aki vízfejűséggel született, és reménytelen helyzetbe került, mert szüleinek nem volt pénze a gyógykezelésére. Nos, jó híreket mondhatunk, Roona élete ugyanis végre megváltozhat. Hála egy alapítványnak, ami azonnal a kislány segítségére sietett, ahogy hallotta a történetet.

Mivel az orvosok nem műtötték meg azonnal, ahogy lehetett volna, Roona az utóbbi hónapokban már folyamatosan szenvedett. Feje háromszor akkora volt, mint egy vele egykorúé, folyamatosan szédült, hányingerrel küzdött, de nagy volt az esély arra is, hogy soha többet nem fog beszélni, és hogy fogyatékos lesz.


Fotó: AFP

A szülőknek esélyük se volt előteremteni a műtétre szükséges összeget, mivel a kislány anyja egyáltalán nem keres, édesapja pedig egy téglagyárban dolgozik, heti 800 forintnak megfelelő rúpiáért. Ezért fordultak a médiához, nem hiába: Roonát a közelmúltban megműtötték, jól van és a fejkerülete is csökkent. A korábbi 94 centiméter helyett már csak 74 centi.

A teljes gyógyulás ennek ellenére még sokáig fog tartani, az orvosok ugyanis folyamatosan csapolják le az agyvizet, hogy a gyerek szervezete alkalmazkodhasson a megváltozott helyzethez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik