Élet-Stílus

Muszlimok Utolsó vacsorája

A megbékélés jegyében, iszlám hitű fiatalok egy csoportja újragondolta Leonardo híres festménytét.

A New York-i Egyetem muszlim hallgatói idén hálaadáskor érdekes ötlettel álltak elő: Leonardo da Vinci Utolsó vacsoráját játszották újra, muszlim szereplőkkel. Fatima Ali, az ötletgazda elmondta, hogy „szerettünk volna a magunk módján tenni valamit a Kelet és Nyugat közötti kulturális és vallási szakadék áthidalására.” A kép legtöbb szereplője a helyi Iszlám Központ aktív tagja, akik mindannyian osztoznak a közösség és egység érzésében. „Nemcsak muszlim egységről van szó” – magyarázza Ali – „hanem ennél sokkal egyetemesebb szinten is: tiszteletteljesek és nyitottak vagyunk mindenféle vallási közösség irányába” – írja a Huffington Post.


Kép: Atif Ateek / Fatima Ali

Elmondása szerint sok hozzászóló leírta, hogy valószínűleg az utolsó vacsora tényleges résztvevői tényleg sötétebb bőrűek voltak, és egyáltalán nem hasonlítottak Da Vinci alabástrombőrű alakjaira. Mások a keresztény vallás szent pillanatának megcsúfolásaként értették a fiatalok kezdeményezését. Nekik azért a figyelmükbe ajánlanánk néhány nyugati feldolgozást, például: EZT, EZT vagy EZT (kattintson a képekért).

„Párbeszédet akartunk indítani, megnyitni az elméket, és persze azt szerettük volna, ha elő tudunk állni egy olyan karácsonyi üdvözlőlappal, ami felülmúlja a Kardashian-testvérekét.” – mondja az ötletgazda. Ez nyilvánvalóan sikerült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik