Élet-Stílus

Kényelemből választják a kismamák a császármetszést?

szülés (születés, újszülött)
szülés (születés, újszülött)

Elkényelmesedtünk, rettegünk a fájdalomtól és képtelenek vagyunk elfogadni, hogy van, ami nem lehet tökéletes - vallja dr. Bálint Balázs szülészorvos, az otthonszülés egyik hazai élharcosa.

A szülés egy spontán, természetes folyamat, a világ legtöbb orvosa mégis veszélyes üzemnek gondolja, ahol bármilyen szörnyűség megtörténhet. Persze kell az elővigyázatosság, de kellő körültekintéssel kiszűrhetőek azok, akiknél nagy valószínűséggel problémamentesen lezajlik minden – vallja dr. Bálint Balázs, a Szent Imre kórház szülészorvosa, aki részt vett az otthonszülésre vonatkozó rendelet kidolgozásában is.

Az orvosok nincsenek könnyű helyzetben Bálint doktor szerint, hiszen vészhelyzetre, életmentésre tanítják őket. Egy szülés levezetése viszont teljesen más hozzáállást kíván. Itt is szükség van persze a felkészültségre, de alapvetően azt kell elfogadni, hogy “nem kell csinálni semmit”.

A császármetszésről azt mondja, jó érzés elvégezni akkor, amikor tudja, hogy ez az útja egy gyereknek, mert másképp nem tudna megszületni. Ilyenkor életmentésről van szó. Elgondolkodtatónak tartja viszont, hogy míg a hetvenes években 2-3 százalékos volt idehaza a császármetszések aránya, addig ma 36 százalékos.

A doktor szerint mindenképpen elmondhatjuk, hogy egy kicsit elszakadtunk a természettől. A kényelem mindennél fontosabb szempont lett a mindennapi életben – így a szüléseknél is. Ne fájjon annyira, ne tartson sokáig – ezt várják a kismamák a szüléstől, ezért kapnak rögtön érzéstelenítést a gerincükbe és ezért egyre több a programozott szülés is. Bizonyos országokban nyolcvan százalék fölött van a császármetszések aránya.

Pedig a méhösszehúzódás segíti a babát a megszületésben. A folyamatnak csak természetes mellékhatása a fájdalom. A mai kor embere azonban retteg a fájdalom érzésétől. És azt sem tudja elfogadni, hogy vannak olyan helyzetek, amelyekből nincs kiút. Mindenből a hibátlant akarjuk.

Dr. Bálint Balázs beszélt arról is, hogy miért nem végez terhesség megszakítást és miért nem ad soha epidurális érzéstelenítést. Részletesen mesélt arról is, hogy jelenleg hogy áll az otthonszülés szabályozása idehaza. Ha kíváncsi a válaszra, olvassa el a teljes interjút az Arcok blogon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik