Szórakozás

Ötévesen szült a legfiatalabb „anyuka”

A kislány anyja először azt hitte, lányát megszállta az ördög. Az orvosokat kérte: űzzék ki lányából a gonoszt.

A közel sem mindennapi eset még 1939-ben történt, ám ezt a félelmetes rekordot  valószínűleg azóta sem írta felül a természet. Egy indián származású perui édesanya azzal kereste fel orvosát, dr. Gerardo Lazodát, hogy ötéves kislányának indokolatlanul nagyra nőtt a hasa.

Az édesanya a gonosz szellemeket okolta és kérte a doktort, űzzék ki lányából az ördögöt; a szakemberek tudományosabb diagnózist állítottak fel, először daganatra gyanakodtak. A vizsgálatok során aztán kiderült, hogy szó sincs ilyesmiről, az ötéves Lina Medina ekkor már nyolc hónapos terhes volt. Az orvosi szakvélemény szerint a lány szellemileg és testileg is jó egészségnek örvendett, kortársaihoz hasonlóan fejlődött és viselkedett – írja egyik cikkében az oddee.com hírportál.

Miután több orvos is megerősítette a szokatlan esetet, 1939. május 14-én megszületett a világ legfiatalabb anyukájától származó kisbaba. A gyermek császármetszéssel jött a világra, a szülésnél három orvos asszisztált, a baba egészségesen látta meg a napvilágot, születési súlya 2,7 kilomgram volt.

A fotón az édesanya és gyermeke, valamint kezelőorvosuk látható. Mindössze két felvétel maradt fent az utókornak

Ki ejtette teherbe?

A kislány édesanyja szerint Lina már hároméves korában menstruált, így biológiailag semmi akadálya nem volt a fogantatásnak, ám az a mai napig rejtély, hogy ki ejthette teherbe. Először édesapjára gyanakodtak, akit börtönbe is zártak nemi erőszak vádjával, ám mivel ellene később sem találtak bizonyítékot, végül nem tisztázódott, ki lehet a bűnös. A kislányt pszichológus kérdezte ki, ám ő sem adott választ arra, kivel folytatott szexuális viszonyt.

10 éven át nővérének hitte édesanyját

A kisfiút egyébként Gerardonak nevezték el, a fiatal édesanya az elkövetkező években nem betegeskedett, 1979-ben halt meg leukémiában. Gyermeke tízéves korában tudta meg, hogy az, akit nővérének hisz, valójában az anyja. Úgy tudni, hogy a család leszármazottjai a mai napig Dél-Amerikában, Lima egyik nyomornegyedében élnek.

Az orvosokat természetesen alaposan felrázta az ötéves lány terhessége, noha egyes szakértők szerint nem egyedülálló a történet. Sőt! A korai ivarérettség napjainkban sokkal gyakoribb jelenség, mint száz évvel ezelőtt, a szakértők szerint ez főleg a káros sugárzásnak, környezetszennyezésnek tudható be, melyek génmutációt okozhatnak az emberi szervezetben.

Megdöbbentő esetek: 69-szer szült

A természet néha művel csodás és elképesztő dolgokat. Egy amerikai édesanya 1997-ben például egyetlen terhesség alatt hét gyermeket hordott ki. Előfordult olyan eset is, hogy egy édesanya két szülése között mindössze 208 nap telt el. A világ legboldogabb anyukája azonban valószínűleg az az orosz nő volt, aki a fennmaradt írásos emlékek szerint 1725 és 1765 között összesen 69 gyermeknek adott életet.

A korai kamaszodás okairól

Feljegyeztek már olyat is, hogy kisiskolás kislány kezdett hirtelen kamaszodni. Az Angliában élő gyereket Romániából fogadták örökbe nevelőszülei, s miután orvoshoz vitték, kiderült, hogy azért jelentkeztek rajta a serdülés jelei (menstruáció, mellek növekedése stb.) ilyen korán, mert nagy szegénységből érkezett hirtelen jólétbe. A szervezet ilyenkor érzékeli a jobb életkörülményeket (kiszámíthatóbb és tápanyagdúsabb táplálkozás, jobb lakáskörülmények stb.), és hirtelen beindítja a fejlődést, úgy “spekulálván”, hogy most kell elérni minél gyorsabban minél többet, amíg ideálisak a körülmények. A kislánynak végül gyógyszereket kellett adni, hogy késleltessék a fejlődését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik