Élet-Stílus

Minden, amit a mézeskalácsházról valaha tudni akart

A legnagyobb, a legszebb, a legkreatívabb egy helyen. És még recept is lesz.

Amikor a minap egyik kedves kolléganőm azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy mégis hogyan lehet olyan mézeskalácsházat építeni, ami nem dől össze, bevallom megfogott. „Most tényleg, hogyan?” – futott át az agyamon, és már keresgélni is kezdtem a tökéletes receptet.

Csakhogy, ahogy az nagyon gyorsan kiderült, ez nem is olyan egyszerű. Az interneten például egymást érik az egymásnak ellentmondó „tuti” receptek, és bizony háziasszonynak kell lennünk a talpunkon, hogy ezek közül éppen egy olyat válasszunk ki, amiből – ha nekikezdünk – a végén tényleg felismerhető mézeskalácsház lesz és nem csak egy arra emlékeztető massza.

A nagy keresést végül siker koronázta, ám közben belefutottam olyan gyönyörűségekbe is, amikről azt hiszem vétek lenne nem megemlékezni ezen a helyen. Így aztán a recept előtt kedvcsinálónak mutatnék néhány olyan házikót, melyek igazi büszkeségei a mézeskalácsház-társadalomnak. Már, ha van ilyen.

A legnagyobb:

Nos, ha már a rekordereket vesszük számba, mindenképpen a világ legnagyobb mézeskalácsházikójával illendő kezdenünk. Nos, ez a gigász, azon túlmenően, hogy tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy elszállásoljon egy egész családot, 7200 tojásból, egy tonna vajból és több száz tonna barna cukorból és lisztből készült. Íme:

A legszebbek:

Tudjuk, hogy a szépség és a „legszebb” kezdetű listák alapvetően szubjektívek, és azt is, hogy a most következő házikók közül sem tetszhet mindegyik mindenkinek, de szerintünk szépek, és a Mashable szerkesztői szerint is, akiktől a gyűjtést kölcsönöztük.

A legkreatívabbak:

Amikor azt gondoltuk, hogy a mézeskalácsból csak házat lehet építeni, nagyot tévedtünk. Gondolta volna, hogy az alapanyag tökéletesen alkalmas arra, hogy elkészítsük Zsákos Frodó és Bilbó otthonát? És arra, hogy a Halálcsillagot? Nem? Akkor az idei karácsonyi készülődéshez merítsen ihletet ebből a gyűjtésből:

És a recept:

Az elején ígértük, hogy megtaláljuk önöknek a biztosan működő receptet. Nos, az ígéret szép szó, így íme, a szerintünk működőképes recept egy szerzőtől, aki már 15 éve készít tündéri házikókat ugyanazon recept szerint, nagy mennyiségben. Ami a hozzávalókat illeti, ezeket kell beszerezniük: 1 kg finomlisztből két bögrére valót kivenni, félretenni, a többit 33 dkg porcukorral, 1,5 – 2 csapott gyerek-kanál szódabikarbónával, 5 dkg vajjal, vagy margarinnal elmorzsolni. Hozzá kell keverni 1 csomag mézeskalács-fűszert, 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját, majd 35-40 dkg mézet.

A recept folytatását olvassák el a Régiseknek című blogon.

Ha pedig szeretnék tudni, hogy csinálják mindezt az igazán profik, nos akkor nézzen egy videót arról, hogy készül minden évben a mézeskalács Fehér Ház.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik