Élet-Stílus

Brokkolis lepény? Ez ám a nyerő!

Már akár 20 perc is elegendő lehet a konyhában egy tápláló, finom, házias étel elkészítéséhez. Lássuk csak, mi is kell hozzá! Válogatott alapanyagok, egy jó recept és egy kis kreativitás. Ezekből pedig nem volt hiány a MAGGI Okoskonyha receptversenyen.

Még szerencse, hogy a hazai konyhatündéreknek heti három-négy alkalommal is jut idejük a főzésre! A MAGGI felméréséből1 ugyanis kiderült, hogy a házi szakácsok sokkal inkább készítenek meleg ételt ételalapok, ízesítőkockák használatával, mintsem étteremből rendeljenek. És milyen jól is teszik! A MAGGI főzőversenyen sok háziasszony, sőt –úr is megmutatta, milyen az igazi, gyorsan, könnyen elkészíthető, tápláló étel, amelyet bármikor örömmel tesznek le az asztalra. 405 pályázó összesen 1808 recept beküldésével bizonyította: 20 perce mindenkinek lehet egy ízletes fogásra – írja az okoskonyha.hu.

Mi legyen a tányéron?

A receptek elkészítésének csak a fantáziánk szabhat határt, de azért nem árt, ha sütés-főzés közben szem előtt tartunk néhány, a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos szempontot.

Ételeink elkészítéséhez válasszunk inkább soványabb húsokat és használjunk kevesebb zsiradékot. Ízletes falatokat süthetünk például sütőzacskóban, alufóliában vagy agyagedényben is, és tanácsos a köretek felét friss salátára vagy egyéb zöldségköretre cserélnünk” – tanácsolta Kiss-Tóth Bernadett, a MAGGI dietetikusa.

A jó recept titka

Ahhoz, hogy valóban miénk legyen a világbajnok vacsora, készüljünk fel az ételkészítésre! Hogy mivel? Többek között pontos bevásárlólistával és könnyen beszerezhető alapanyagokkal. Ha talán szívesen tovább is adnánk majd receptünket, fogalmazzunk érthetően, és ha tényleg mi szeretnénk elnyerni a legjobb konyhatündér címet, készítsünk olyan fotót is hozzá, amely összhangban van az étel leírásával! A versenyen ez mind-mind szempont volt, ahogyan az is, hogy kapunk-e extra tippet a tálaláshoz. Így lett hát a nyertes Pappné Szép Eszter, aki brokkolis lepényével varázsolta el a zsűrit, köztük Gubás Gabit és Farkasházi Rékát.

Nyerő a brokkolis lepény

Hozzávalók: 30-35 dkg fagyasztott, leveles tészta, 50 dkg brokkoli, 1 ek. MAGGI Ízvarázs ételízesítő – sok zöldséggel, 20 dkg sonka, 4 db tojás, 15 dkg reszelt sajt, 2 dl tejszín, 1 evőkanál mustár, só, bors

Elkészítése:

A leveles tésztát akkorára nyújtjuk, hogy egy kerek sütőforma alját és oldalát is kibéleljük. A tésztát villával megszurkáljuk és kb. 15 percre a hűtőbe tesszük. Majd a tésztára sütőpapírt teszünk, megszórjuk száraz babbal és előmelegített sütőben, 180 fokon, 10 percig „vakon” sütjük. Majd a sütőpapírt és a babot eltávolítjuk.

A brokkolit rózsáira szedjük, szárát vékonyan felkarikázzuk, majd forrásban lévő MAGGI Ízvarázs ételízesítővel ízesített vízben kb. 4-5 perc alatt roppanósra főzzük. Lecsöpögtetjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sajtot lereszeljük.

A brokkolit és a sonkát összekeverjük, majd a tésztára rakjuk. A tojássárgájához keverjük a reszelt sajtot, a tejszínt és a mustárt, sóval és borssal ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és az előzőekhez óvatosan hozzákeverjük. Az egészet a sonkás brokkolira öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Tipp: Melegen és hidegen is tálalható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik