Élet-Stílus

Ne reggelizzenek a cukorbetegek?

inzulin (cukorbetegség, )
inzulin (cukorbetegség, )

Egy új kutatás szerint ez az étrend a legjobb nekik.

A cukorbetegeknek jobb egyetlen kiadós étkezést elfogyasztaniuk egy nap, mint sok kisebb étkezést, és az étrendek közül a mediterrán típusú diéta a legjobb választás – állítják svéd kutatók.

A kutatás során három eltérő makrotápanyag-összetételű étrend hatását vizsgálták a vércukorszintre, a vérzsírokra és a hormonszintekre 2-es típusú diabéteszes betegekben. Az egyik étrend alacsony zsírtartalmú, a másik alacsony szénhidráttartalmú, a harmadik pedig mediterrán étrend volt. Huszonegy betegen tesztelték mindhárom étrendet véletlenszerű sorrendben. Az egyes kísérletek során hatszor vettek vért a résztvevőktől.

A főként az északi országokban elterjedt alacsony zsírtartalmú étrendben a teljes energia körülbelül 55 százaléka származott szénhidrátokból. Az alacsony szénhidráttartalmú étrendben a teljes energia körülbelül 20 százalékát adták a szénhidrátok, és 50 százalékát a zsírok. A mediterrán étrendben a reggeli mindössze egy csésze feketekávéból állt, és a másik két étrendben a reggeli és az ebéd összesített kalóriatartalmát itt egyetlen kiadós ebéd tartalmazta. A teljes kalóriatartalomba a mediterrán étrendben a nőknek 150 ml, a férfiaknak pedig 200 ml vörös bor is beletartozott, amit az ebédhez fogyasztottak el. A mediterrán étrend szénhidrátokból származó energiatartalma valahol az alacsony zsírtartalmú és az alacsony szénhidráttartalmú étrend közé esett, a zsírok forrásait pedig főként az olajbogyó, olívaolaj és a halak jelentették.

Ha szeretne még többet megtudni, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik