Élet-Stílus

Önnél miből lesz a karácsonyi leves, halból vagy tyúkból? Szavazzon!

Az ünnep közeledtére való tekintettel a Hír24 most útjára indítja a nagy ételpárbajt, amiből ön is kiveheti a részét!

Tyúk vagy hal? És, ha már hal, azt passzírozzuk? Vagy inkább mégse, mert az bűn? Bejgli vagy mézeskalács? Esetleg mindkettő? Kérdések, melyek így karácsony közeledtével egyre égetőbbé válnak, és melyek mentén – tetszik vagy sem – úgy tűnik, kettéválasztható az ország. Mi, itt a Hír24 szerkesztőségében úgy döntöttünk, idén karácsonykor megkönnyítjük a dolgukat és még összeállítjuk az ország kedvenc karácsonyi menüjét. Méghozzá az önök segítségével.

A nagy karácsonyi ételpárbaj három felvonása közül az elsőben a legnépszerűbb karácsonyi levesek mérkőznek meg egymással. Mielőtt elárulnánk, szerkesztőségünkben melyik leves vitte a prímet, először önöket kérdezzük: Önöknél milyen leves kerül idén – és minden évben – a karácsonyi asztalra? Szavazzanak!

 

Mielőtt útjára indítottuk volna a párbajt, a szerkesztőségben végeztünk egy gyors, reprezentatívnak egyáltalán nem nevezhető felmérést levesügyben. Arra számítottunk, hogy ahogy az ország nagy részén, nálunk is a halászlé lesz majd a legnépszerűbb. És ez így is lett. Bár elsöprő fölényről azért egyáltalán nem beszélhetünk, elvégre remekül tartotta magát az aranyló tyúkhúsleves is: csupán egyetlen szavazattal maradt le a halászlé mögött.

Passzírozni, vagy nem passzírozni?

Ami a halászlevet illeti: szerkesztőségünk finoman szólva sem bizonyult egységesnek abban, hogy az ünnepi levesek egyik legünnepibbekét passzírozva, vagy épp ellenkezőleg, nem passzírozva érdemes elkészíteni. A szavazatok összesítése után kiderült, hogy a legtöbben erőt és időt nem sajnálva passzíroznak, mert hát a halászlé mégiscsak úgy az igazi, ha megáll benne a kanál.

Nos, a magunk részéről ezt nem is vitatnánk, és azt, hogy a halászléről szóló első írásos emlékben a passzírozásról még nem esik szó, csak a tényszerűség kedvéért írjuk ide. Ez a bizonyos írásos feljegyzés egyébként Rézi nénitől, azaz Dolecskó Teréziától származik, aki 1876-ban megjelent szakácskönyvében, „halpaprikás halászosan” néven emlékezik meg az ételről. Rézi néni receptjéből kiderül, hogy az ősi halászlé gyakorlatilag a dunai halászlének felel meg, vagyis passzírozás és alaplé nélkül készült.

És önök, hogy készítik a halászlevet? Passzírozzák? Nem passzírozzák? Esetleg tudnak egy mindenkinek jó, kompromisszumos megoldást viták ellen? Ne habozzanak, írják meg nekünk kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik