Élet-Stílus

Kevesebb pénz miatt hal meg több rákbeteg

gyogyszer-a-korhazban(960x640)(3).jpg (gyógyszer, kórház, )
gyogyszer-a-korhazban(960x640)(3).jpg (gyógyszer, kórház, )

Rosszabbak a kelet-európai rákbetegek életkilátásai, míg Nyugat-Európában egyre javulnak - derült ki egy átfogó nemzetközi tanulmányból.

A német rákbetegek életkilátásai jobbak, mint a legtöbb európai országban, a vastagbélrák diagnózisa után öt évvel több páciens van itt életben, mint a kontinens más országaiban – olvasható egy nemzetközi kutatócsoportnak a Lancet Oncology című orvosi szaklap friss számában megjelent tanulmányában.

A kutatók körülbelül tízmillió, 2000 és 2007 között rákkal diagnosztizált európai páciens adatait értékelték. Az eredmények azt mutatták, hogy összességében javultak az európaiak kilátásai.

Németországban a vastagbélrák felismerése után 5 évvel a páciensek 62 százaléka volt életben, ezzel a rangsor élén állnak. Lettországban ez az arány csak 43 százalék.

Mellrák esetében a német betegek 84 százaléka öt éven belül még életben volt, Kelet-Európában már csak 74 százalékuk. Az európai átlag 81,8 százalék volt. A tüdőrákos németek életkilátásai ellenben rosszak, öt év elteltével már csak a páciensek 16 százaléka élt.

Összességében a kelet-európai betegek prognózisa kedvezőtlenebb, mint a legtöbb nyugat-európaié, bár a rés lassan csökken. A kutatók a különbséget többek között az egészségügyi kiadások eltérő nagyságával magyarázták.

“Azokban az országokban, ahol az állam többet fektetett az egészségügyi rendszerbe, átlagosan kedvezőbbek voltak a rákbetegek életkilátásai, mint ahol kevesebbet” – olvasható a tanulmányban. Társadalmi és gazdasági tényezők, valamint a lakosság életmódja és általános egészségi állapota is szerepet játszott az eredmények alakulásában.

A tudósok arról is írtak, hogy egész Európában emelkedtek a rák túlélési esélyei, ez a megelőzés és az kezelés fejlődését tükrözi.

A jobb nyugati helyzet ellenére Nagy-Britanniában, Írországban és Dániában a legtöbb rákfajta esetében az európai átlagnál rosszabbak voltak az életkilátások. A kutatók feltételezik, hogy ez mindenekelőtt a késői diagnózis számlájára írható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik